Gemeente Doetinchem

Persbericht, 20 november 2008

Regionale samenwerking bedrijventerreinen stap dichterbij

Het ja-woord over regionale samenwerking in de Achterhoek op het gebied van bedrijventerreinen is uitgesproken. De colleges van Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek hebben hun intentie omgezet in kaders voor een samenwerkingsovereenkomst. Als in het voorjaar van 2009 ook de gemeenteraden met de samenwerking instemmen, is de komst van onder meer het Regionaal Bedrijventerrein Achterhoek (aan de A18, bij Wehl) een stap dichterbij.

Naast het Regionaal Bedrijventerrein Achterhoek omhelst de samenwerking ook het nieuwe Euregionaal Bedrijventerrein Montferland én de revitalisering, herstructurering en transformatie van bestaande bedrijventerreinen binnen de vier gemeenten. Met de kaders voor de uiteindelijke samenwerkingsovereenkomst staan de gemeenten naar eigen zeggen aan het begin van een, voor Nederland unieke, samenwerking op het gebied van bedrijventerreinen.

Uitvoeringsfase
Voor het Regionaal Bedrijventerrein Achterhoek breekt met het ja-woord feitelijk de uitvoeringsfase aan. De komende maanden worden alle bestemmingsplannen, exploitatieplannen en de programmering in gereedheid gebracht. Als daarna alles volgens plan verloopt, kan in 2010 worden gestart met de uitgifte van de eerste kavels. Ook betekent de samenwerking groen licht voor het Euregionaal Bedrijventerrein Montferland. Hiermee wordt vooral de uitbreidingsbehoefte van logistieke ondernemers vervuld. Daarnaast komen de bedrijventerreinen Akkermansweide in de gemeente Oude IJsselstreek, Verheulsweide in Doetinchem, de stationsomgeving in de kern Didam (gemeente Montferland) en de bedrijventerreinen in de gemeente Bronckhorst als eerste in aanmerking voor herstructurering, revitalisering en transformatie. In Bronckhorst wordt begin 2009 gestart met het opzetten van de fasering en prioritering van de herstructurerings-, revitaliserings- en transformatieopgave voor alle bedrijventerreinen. In Doetinchem gaat het om een revitaliseringsproject, waarmee komend jaar wordt gestart.

Behoud werkgelegenheid
Vooral voor het behoud van werkgelegenheid in de regio zien Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek voordelen in de samenwerking. Regionale bedrijventerreinen bieden meer mogelijkheden om nieuwe bedrijven aan te trekken én om bedrijven te behouden, die momenteel geen uitbreidingsmogelijkheden hebben binnen de eigen gemeentegrenzen.
Het tegengaan van verrommeling en versnippering van het landschap door de aanleg van kleine bedrijventerreinen, is eveneens een belangrijk doel. Verder geeft de regionale samenwerking uitvoering aan de filosofie juiste bedrijf op de juiste plaats.

Financiering
Voor de financiering van de plannen wordt door de gemeenten een fonds opgericht, waarin de exploitatieopbrengsten van zowel het Regionale als het Euregionale Bedrijventerrein komen. Vanuit dit fonds worden bovendien de herstructurerings-, revitaliserings- en transformatieprojecten in de vier gemeenten bekostigd.

Samenwerking met provincie
Omdat de plannen naadloos aansluiten op het ingezette bedrijventerreinenbeleid van de provincie Gelderland en het Rijk (onder andere op het rapport van de Commissie Noordanus), is de provincie bereid om financieel bij te dragen aan het fonds. De provincie streeft naar samenwerking tussen gemeenten, waarbij nieuwe bedrijventerreinen worden gecombineerd met verbeteringen op bestaande bedrijventerreinen.
Inmiddels is uitvoeringsorganisatie Oost NV gevraagd om het samenwerkingstraject te begeleiden. Eerder heeft Oost NV ook het onderzoek naar de samenwerkingsmogelijkheden begeleid.