Nieuw-Vlaamse Alliantie


Georoute bij De Post: regering alweer verdeeld (20/11/08)

Volgens minister van Overheidsbedrijven Vervotte staat de regering nog steeds achter de hervormingen bij De Post in het kader van Georoute 3. Dat bleek uit het antwoord van de minister op een vraag van N-VA-Kamerlid Peter Luykx vanmiddag in de plenaire zitting. Dat antwoord staat nochtans in schril contrast met de oproep van minister Onkelinx, collega van Vervotte in de federale regering, om Georoute 3 volledig af te voeren. Onkelinx sprak de voorbije dagen openlijk haar steun uit voor de vakbonden die acties zullen voeren en stakingsaanzeggingen hebben ingediend. Peter Luykx stelt vast dat de regering alweer hopeloos verdeeld is. Aan Vlaamse kant dringt men aan op hervormingen, de PS kiest opnieuw voor de vakbonden en voor het status quo.

Vervotte wees erop dat Georoute 3 deel uit maakt van het akkoord met de andere aandeelhouder van De Post, namelijk de Deense Post, en dat hervormingen levensnoodzakelijk zijn, gezien de gevaarlijke marktsituatie waarin De Post zich bevindt. In 2011 worden de postdiensten in Europa immers volledig geliberaliseerd. Als De Post tegen dan niet voldoende hervormd is en klaar voor de strijd op de markt, dreigt er een sociaal drama. PS-minister Onkelinx kiest echter opnieuw de kant van de vakbonden die vooral hun kortetermijnbelangen verdedigen.

In haar antwoord op de vraag van Peter Luykx bleef minister Vervotte helaas oorverdovend stil over welke concrete maatregelen zij dan wel zou nemen om dit sociaal conflict te ontmijnen. Peter Luykx vraagt zich af in hoeverre Vervotte de steun heeft van de voltallige regering. Hij vreest dat de Vlamingen opnieuw het onderspit zullen moeten delven in een regering die gedomineerd wordt door de Franstaligen.

Peter Luykx riep Vervotte op om uit de apathie te treden en actie te ondernemen, door zowel het sociaal conflict uit te praten als het conflict binnen de regering.

Auteur:
Peter Luykx
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be