Uitgeverij het Spectrum


Persbericht


- Verschijnt 20 november

Het Goede Moeder Gedoe
Een verfrissende kijk op het moederschap

Wat is er toch met de opvoeding aan de hand? 'Hyperouders' en 'manische moeders' staan volop in de aandacht en rennen zich het vuur uit de sloffen om het Goed te doen. De politiek voert de druk op en wekt de suggestie dat moeders hun kinderen onherstelbaar beschadigen als ze het niet Helemaal Goed doen.

Opvoedprogramma's op televisie zetten falende moeders openlijk voor schut en centra voor Jeugd en Gezin doen hun best eventuele schade direct weer te herstellen. Het beeld van de opvoeding als ondoenlijke klus wordt steeds sterker. Vol overgave storten we ons daarom op de zware taak van het moederschap. Welke moeder wil tenslotte geen Goede Moeder zijn? Maar wat een gedoe! Yolan Witterholt, journaliste en moeder/stiefmoeder van zes pubers, laat zien wat moeders zichzelf en ook elkaar aandoen. De overgrote meerderheid van de Nederlandse kinderen groeit probleemloos op, met of zonder Goede Moeder.

Toch woedt er een moedercompetitie waar de honden geen brood van lusten. Waarom moet het zo perfect? En wat is eigenlijk Goed en wat niet? Waarom jutten moeders elkaar onderling zo op? In Het Goede Moeder Gedoe laat Yolan Witterholt zien dat het wel een beetje minder kan. Hoogste tijd om de schouders eens op te halen en te lachen om wat er allemaal mis kan gaan. Met humor en relativeringzin rekent ze af met de hoge eisen die Goede Moeders aan zichzelf stellen en steekt ze de draak met de onderlinge moedercompetitie. Of het nou om zwemles, snot of schoolpleinperikelen gaat: we zijn veel te streng voor elkaar en voor onszelf.

In dit boek neemt de auteur in elk hoofdstuk een andere fase van het moederschap onder de loep: van babytijd tot het moment dat de kinderen het huis weer uitgaan. Wat kom je tegen terwijl je er absoluut niet op gerekend had? En hoe kun je daar een beetje ontspannen mee omgaan?

De kunst van het opvoeden is vooral de kunst van het accepteren en loslaten. Niet alleen van je kind, maar ook van jezelf.

Yolan Witterholt studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en werkt sinds 1987 als docente geschreven pers op de School voor Journalistiek in Utrecht. Daarnaast heeft ze een eigen tekst- en trainingsbureau (TaalGewoon) en schrijft ze regelmatig voor onder andere Red Magazine. Ze is moeder en stiefmoeder in een gezin met zes kinderen, waarvan de oudste net het huis uit is. Eerder verschenen van haar bij Het Spectrum: Kinderen cadeau (over het stiefmoederschap) en Geen zin in m'n gezin (over burnout bij moeders).

November 2008

Titel     Het Goede Moeder Gedoe                              
Auteur    Yolan Witterholt                                    
UitvoeringPaperback                                           
Omvang    221 blz.                                            
Prijs     E 16,95                                             
ISBN      9789027496157 / verschijnt 20 november              
Bestellen:

Goede moeder gedoe
Goede moeder gedoe
Y. Witterholt