NEN


Normen nanotechnologie komen eraan

woensdag 19 november 2008, 11:28

Het aantal bedrijven en medewerkers dat werkt met nanotechnologie, zal de komende jaren explosief stijgen.

De denkbare toepassingsgebieden zijn namelijk schier eindeloos. Dus zal ook het aantal normen over nanotechnologie gaan toenemen. Het is daarom zaak om als bedrijf, mkb of multinational, de boot niet te missen.

Welke normen zijn er?
Tot dusver zijn er twee normen op het gebied van nanotechnologie ontwikkeld. Allereerst is er NPR-ISO/TS 27687:2008 Nanotechnologieën - Terminologie en definities voor nano-objecten - Nanodeeltje, nanovezel en nanoplaat. Deze Technische Specificatie bevat een verklarende lijst met termen en definities gerelateerd aan nanotechnologie. Deze norm is uiteraard bijzonder handig en wellicht zelfs noodzakelijk voor bedrijven om aan te schaffen, omdat hij handelt over iets essentieels, namelijk communicatie. Het is immers belangrijk om als bedrijf te kunnen communiceren met termen die internationaal als nationaal gangbaar zijn.

De andere norm over nanotechnologie is de NPR-ISO/TR 12885:2008 Nanotechnologieën - Gezondheid en veiligheid bij het werken met nanotechnologiën. Dit "Technical Report" beschrijft internationaal ontwikkelde best practices die in verschillende bedrijven internationaal al succesvol worden toegepast en bevat advies op verschillende punten. Zo staat er onder meer in hoe er zo veilig mogelijk met nanotechnologie gewerkt kan worden. Bovendien bevat het TR een aantal goede adviezen over wat te doen in het geval er iets misgaat, en beschrijft het uitgebreid welke gezondheidseffecten tot dusver bekend zijn.

In ontwikkeling
Behalve de twee genoemde normen, zitten er momenteel nog zo'n dertig in de ontwikkelingsfase. Zo is er een norm in ontwikkeling die beschrijft hoe om te gaan met het testen van nanodeeltjes op hun toxiciteit bij inhalatie. Ook het monitoren van geïnhaleerde nanodeeltjes op de werkvloer wordt in de nabije toekomst in een norm vervat. Tot slot denkt men momenteel na over hoe bedrijven het gebruik van nanodeeltjes in een product kunnen communiceren naar de markt. Daar worden in de toekomst formats voor ontwikkeld.

Waarom een norm aanschaffen?
Bedrijven hebben er alle belang bij om (enkele) van de nanonormen aan te schaffen. Niet in de laatste plaats omdat de kans groot is dat ook uw bedrijf in de toekomst met nanotechnologie gaat werken. Nanotechnologie staat weliswaar nu nog in de kinderschoenen, maar in de nabije toekomst zal het een hoge vlucht nemen en dus zal er strikt gereguleerd gaan worden. Zorg dus dat u als bedrijf voorop loopt. Bedrijven kunnen met een norm bovendien aantonen dat ze werken volgens internationaal geldende standaarden. Ze kunnen er zo op wijzen dat hun werkmethode en regels bij veel internationale bedrijven en kennisinstellingen succesvol worden toegepast, en dat zal bijdragen aan het veiligheidsgevoel van werknemers die met nanodeeltjes werken. Een andere reden om normen met betrekking tot nanotechnologie aan te schaffen, is het feit dat u dan kunt aantonen dat u het milieu zo min mogelijk belast, omdat de regels in de normen deels vanuit milieubescherming zijn opgesteld. Werken met een norm veroorzaakt dus de minste milieuschade.

Meer informatie bij dhr. Achatib via chemistry@nen.nl

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR-ISO/TR 27628:2007 en (Norm) NPR-CEN-ISO/TS 27687:2008 en (Norm) NPR-ISO/TR 12885:2008 en (Norm)