Hendrick Chabot Prijs 2008 voor Han Hoogerbrugge

12/11/2008 16:53

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Rotterdam, 12 november 2008 De Hendrik Chabot Prijs voor beeldende kunsten van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland is dit jaar toegekend aan de kunstenaar Han Hoogerbrugge. De jury, bestaande uit Wilfried Lentz (voorzitter), Melvin Moti, Siebe Thissen, Eveline Visser en Bregje van Woensel, heeft met de prijs het werk van deze digitale pionier willen bekronen.

Han Hoogerbrugge (Rotterdam, 1963) werkte als schilder en cartoonist totdat hij in 1996 het internet ontdekte. Sindsdien maakt hij op een eigentijdse wijze, namelijk via internet, een bijzondere en vernieuwende vorm van autonome kunst. Hij weet daarmee vanuit zijn 'zolderkamertje' in Rotterdam, een breed en internationaal publiek aan zich te binden.

Volgens de jury past Han Hoogerbrugge in een traditie van eigenzinnige Rotterdamse kunstenaars en vormgevers, die de grensgebieden van kunst, vormgeving, literatuur en architectuur verkennen en is daar toonaangevend in. Hij is in de loop der jaren erin geslaagd een consistent oeuvre te ontwikkelen, dat zich, ondanks de beperking van een steeds weer terugkerend autobiografisch personage, heeft weten te verdiepen en te verbreden. Han Hoogerbrugge toont als geen ander de neuroses en onzekerheden van het grootstedelijke leven.

De Hendrik Chabot Prijs Rotterdam voor beeldende kunsten werd in 1965 door het Prins Bernhard Cultuurfonds Rotterdam ingesteld. De prijs is bestemd voor beeldende kunstenaars die wonen en/of werken in het Rijnmondgebied en wordt elke drie jaar toegekend. In de tussenjaren worden respectievelijk de Anna Blaman Prijs voor literatuur en de Elly Ameling Prijs voor muziek uitgereikt.

Ivo Opstelten, burgemeester van Rotterdam en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds, zal de prijs uitreiken op 21 november in het stadhuis te Rotterdam.

Bijlage

De Hendrik Chabot Prijs is eerder aan de volgende personen toegekend:

1966 (+) Kees Timmers, schilder

1967 (+) P.A. van Stuivenberg, beeldhouwer

1968 (+) Wout van Heusden, graficus

1969 Mathieu Ficheroux, schilder

1971 J.M. van Munster, beeldhouwer

1974 Ton van Os, graficus

1978 Hans Verwey, schilder

1981 Tom Pieters, beeldhouwer

1987 Daan van Golden, schilder

Paul Beckman, beeldend kunstenaar

1989 Axel en Heleen van der Kraan, beeldende kunstenaars

1991 Charlie van Rest, beeldend kunstenaar

1993 Woody van Amen, beeldend kunstenaar

1995 Ine Lamers, beeldend kunstenaar / fotografe

1997 Joep van Lieshout, beeldend kunstenaar

1999 Co Westerik, beeldend kunstenaar

2002 Jeanne van Heeswijk, beeldend kunstenaar

2005 Dré Wapenaar, beeldend kunstenaar