Contextbewustheid van ICT-systemen vereenvoudigt leven gebruiker

13/11/2008 13:43

Universiteit Twente

Dat het aantal gekoppelde en 'slimme' ICT-systemen in de omgeving van de gebruikers toeneemt, maakt hun leven er niet gemakkelijker op. Maar het 'context-bewust' maken van die systemen doet dat wel. Generieke infrastructuur-functies dragen bij aan een snelle en gemakkelijke ontwikkeling ervan. Aldus Tom Broens, die op vrijdag 21 november 2008 aan de Universiteit Twente promoveert bij de faculteit Management & Bestuur.

Context-bewustzijn vereenvoudigt het leven van gebruikers omdat ICT-systemen zich hierdoor aan hun situatie aanpassen. Ze benutten namelijk contextuele informatie zoals locatie, beweging, beschikbaarheid en andere meer algemene kenmerken, zoals file-informatie, weersomstandigheden en beschikbare bandbreedte. Een voorbeeld van een context-bewust systeem is een autonavigatie-systeem dat op basis van gebruikerslocatie en file-informatie de snelste route zoekt.

Epilepsie-patiënten

Broens bekeek hoe een generieke infrastructuur kan worden ontworpen om context-aware toepassingen in uiteenlopende domeinen gemakkelijk te ontwikkelen. Zijn onderzoek raakt onder meer aan de gezondheidszorg. Stel, het systeem signaleert dat iemand op het punt staat een epileptische aanval te krijgen. Epilepsie-patiënten zouden hierdoor veilig aan het verkeer kunnen deelnemen, omdat het systeem hen immers waarschuwt als er een aanval op komst is. Ze kunnen dan tijdig maatregelen nemen - parkeren bijvoorbeeld - nog voordat de aanval daadwerkelijk plaatsvindt. En is die ernstig, dan kan er direct een zorgverlener naar de correcte locatie van de patiënt worden gestuurd.

De doorgestuurde informatie kan afhankelijk worden gemaakt van de context. Mogelijke variabelen zijn hier: de informatiebehoefte van de ontvanger (een medisch specialist heeft nu eenmaal veel meer detailinformatie nodig dan een familielid, dat in principe alleen hoeft te weten dat de patiënt een aanval heeft gehad en op welke locatie die zich bevindt) en de beschikbare bandbreedte. De snelle ontwikkeling van dit soort systemen wordt ondersteund door de infrastructuur die de Twentse promovendus heeft ontwikkeld.

Ir. T.H.F. Broens is werkzaam bij het Telematica Instituut in Enschede.








Universiteit Twente