HIVOS

»

Mama Cash en Hivos lanceren Riek Stienstra Fonds
Gepost op 17/11/2008
Op 21 november 2008 lanceren Hivos en Mama Cash het Riek Stienstra Fonds. Dit is het enige fonds in Nederland - en een van de zeer weinige wereldwijd - dat zich exclusief richt op de financiering van organisaties die zich op internationaal niveau inzetten voor de rechten, de vrijheid en het welzijn van lesbiennes, biseksuele vrouwen en transgenders. Hoognodig, want er is nog een wereld te winnen.
In heel veel landen is discriminatie van en geweld tegen lesbiennes, biseksuele vrouwen en transgenders aan de orde van de dag, tot aan verkrachting en moord toe. In 76 landen kom je in de gevangenis terecht en in 7 landen krijg je de doodstraf als je wordt `betrapt'.
Het nieuwe fonds is opgericht ter nagedachtenis van de activiste Riek Stienstra. Zij heeft ongelofelijk veel betekend voor de homo- en lesbobeweging in Nederland. Een jaar geleden, op 20 november 2007, overleed Riek Stienstra op 64-jarige leeftijd. Een deel van haar nalatenschap bestemde zij voor Mama Cash en Hivos. Met het Riek Stienstra Fonds geven Hivos en Mama Cash, samen met een groep betrokken vrienden en oud-collega's van Riek Stienstra, gestalte aan haar wens om een blijvende bron van financiële steun en solidariteit voor lesbiennes, biseksuele vrouwen en transgenders te creëren.
Er staan levens op het spel
Ondanks het bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens sinds 1948 is het lang niet overal in de wereld vanzelfsprekend dat de rechten van lesbische en biseksuele vrouwen en transgenders (LBT) ook mensenrechten zijn. LBT-vrouwen zijn wereldwijd nog steeds het slachtoffer van
mensenrechtenschendingen, die uiteenlopen van subtiele discriminatie tot gevangenschap, marteling, doodstraf en moord. Ook wordt hen het recht ontzegd om een organisatie te vormen en zichtbaar te zijn. Desondanks zijn honderden organisaties die zich
- soms met gevaar voor eigen leven - inzetten voor de rechten van LBT's.
Het Riek Stienstra Fonds ondersteunt organisaties en initiatieven die vechten voor het veiligstellen van de rechten van LBT's. Het gaat om groepen die veilige ruimtes creëren waar LBT's samen kunnen komen en kunnen werken aan de verbetering van hun positie in de maatschappij en zo in de gelegenheid worden gesteld hun eigen identiteit en leven vorm te geven. Initiatieven die zorgen dat de stem van deze mensen wordt gehoord en dat zij zonder gevaar voor hun leven hun belangen kunnen behartigen. Uit recent onderzoek van Funders for Gay and Lesbian Issues blijkt opnieuw hoe schrijnend het gebrek aan geld voor deze initiatieven is (www.lgbtfunders.org). Met het Riek Stienstra Fonds brengen Hivos en Mama Cash daar verandering in.
Lancering Riek Stienstra Fonds
De lancering van het Riek Stienstra Fonds op 21 november start met een (Engelstalige) paneldiscussie met activistes uit verschillende delen van de wereld die zich inzetten voor de mensenrechten van lesbiennes, biseksuele vrouwen en transgenders. Het panel, met Dawn Cavanagh (Coalition of African Lesbians, Zuid-Afrika), Shalini Mahajan (LABIA: Lesbians and Bisexuals in Action, India) en Lepa Mladjenovic (Autonomous Women's Center, Servië), illustreert de noodzaak en urgentie van het fonds. Na de paneldiscussie zullen Manuela Montero (directeur van Hivos) en Nicky McIntyre (directeur Mama Cash) het Riek Stienstra Fonds feestelijk lanceren.
Voorafgaand aan de lancering van het fonds wordt de eerste Riek Stienstra Lezing gehouden. Schorer, het Nederlands instituut voor homoseksualiteit, gezondheid en welzijn, heeft deze lezing in het leven geroepen om het gedachtegoed van haar oud-directeur Riek Stienstra levend te houden. De eerste lezing wordt verzorgd door Marjan Sax, medeoprichtster van Mama Cash. Zie www.schorer.nl. De lancering van het Riek Stienstra Fonds is openbaar, de toegang is gratis.
Wanneer: Vrijdag 21 november 2008
17.00-17.30 Riek Stienstra Lezing
17.30-19.15 Lancering Riek Stienstra Fonds (met borrel na afloop) Waar: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 181-B in Amsterdam. Route opwww.pakhuisdezwijger.nl
Informatie over het Riek Stienstra Fonds is te vinden op: www.mamacash.nl/riekstienstrafonds.