Gemeente Werkendam
BR>

Hoorzitting bezwarencommissie inzake leerlingenvervoer

Eerder deze week heeft de bezwarencommissie van de gemeente Werkendam een hoorzitting gehouden. Aan de orde kwam het bezwaar van een Werkendamse familie tegen een weigering van het College hun aanvraag voor leerlingenvervoer naar Apeldoorn toe te kennen. Op basis van de hoorzitting brengt de bezwarencommissie op korte termijn een advies aan het College uit.

Het College van de gemeente Werkendam wil de vervoerskosten van een elfjarige jongen uit haar gemeente niet vergoeden, die in Apeldoorn de reformatorische Jacobus Fruytierschool voor speciaal onderwijs bezoekt. Hiertegen hebben de ouders bezwaar aangetekend.

In eerste instantie was gebleken dat bij de aanvraag vergoeding schoolvervoer een verklaring ontbrak van het REC. De ouders zijn in de gelegenheid gesteld de aanvraag te completeren. Vervolgens is gebleken dat de verklaring is afgegeven door het REC Oost Nederland. Het REC Oost Nederland is echter niet bevoegd een dergelijke verklaring af te geven. Dit dient te geschieden door het REC van de regio waar de leerling woonachtig is, namelijk het REC-Meander te Etten-Leur. Vervolgens is aanvraag schoolvervoer op formele gronden afgewezen. Daarna is door de advocaat van de ouders contact geweest met het REC-Meander om een nieuwe verklaring af te geven. Het REC-Meander heeft vervolgens verklaard dat een REC verklaring een landelijke dekking heeft.

Daarnaast meent het College dat zij wettelijk gehouden is het kind te vervoeren naar de dichtstbijzijnde school.

De gemeente vergoed voorlopig de vervoerskosten naar Apeldoorn tot er een beslissing op het bezwaarschrift wordt genomen. Daarbij is aangegeven dat aan deze voorlopige vergoeding geen rechten kunnen worden ontleend. De gemiddelde reistijd blijkt in de praktijk overigens bijna 3,5 uur te zijn.