Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


21 nov 2008

Amsterdam wil nieuw coffeeshopstelsel

Amsterdam pleit voor behoud van het coffeeshopstelsel, maar met een aantal aanvullende maatregelen. Zo wil de gemeente de zogenaamde achterdeur reguleren en een afstandscriterium tot scholen invoeren.

Het afstandscriterium dat Amsterdam wil gaan hanteren is een straal van 200 meter gecombineerd met een loopafstand van 250 meter. Een eerste beoordeling laat zien dat 43 van de 228 Amsterdamse coffeeshops niet voldoen aan dit nieuwe afstandscriterium. Dit zal ter plekke nog zorgvuldig worden nagemeten. Voor deze coffeeshops geldt tot 31 december 2011 een uitsterfbeleid. De betreffende coffeeshops worden per brief hierover geïnformeerd. Het afstandscriterium gaat alleen gelden voor onderwijsinstellingen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

De gemeente Amsterdam kent geen openbare ordeproblemen rond de coffeeshops, maar maakt zich wel zorgen over de mogelijke invloed van de georganiseerde criminaliteit op de toelevering, de zogenaamde `achterdeurproblematiek'. Burgemeester Cohen vraagt het landelijk Parket om hiernaar onderzoek te doen.

Dit alles staat in de conceptnotitie `Het Amsterdamse coffeeshopbeleid 2008', die een actueel overzicht geeft van het coffeeshopbeleid en ruim tien jaar coffeeshops in Amsterdam evalueert. De notitie is vrijgegeven voor inspraak.