AutoRai

Moederbedrijf Kia verkozen tot âCar Company of the Yearâ door tijdschrift Autocar

(11/21/2008)
Het oudste, meest toonaangevende autotijdschrift van Engeland, Autocar, heeft tijdens haar jaarlijkse award ceremonie in London de Hyundai-Kia groep uitgeroepen tot âCar Company of the Yearâ. Deze verkiezing wordt in heel Europa gezien als de meest prestigieuze in de automobielindustrie.

De onderscheiding werd overhandigd aan de heer Nam-Yong Kim, President van Hyundai-Kiaâs European Research and Development Centre in Duitsland. Autocar-journalist Chas Hallett: âToen de Hyundai-Kia Groep een paar jaar geleden liet weten de ambitie te hebben om âs werelds vijfde automobielonderneming ter wereld te worden, achter Toyota, GM, Ford en Audi-VW, waren velen onder ons zeer sceptisch. Maar het was Hyundai-Kia ernst. Zo ging Kia met de Kia ceeâd in Europa de directe confrontatie aan met de VW Golf en de Ford Focus.â

In Slowakije werd de eerste autofabriek op het Europese continent gebouwd, de Kia-fabriek in Zilina. De volledige ceeâd-familie en de Sportage SUV-modellen worden in deze âstate-of-the-artâ fabriek in Zilina geproduceerd. Opzienbarend is daarbij de unieke garantie van 7 jaar voor de ceeâd en Sportage, een bewijs van vertrouwen in het product. Een nieuwe fabriek in Georgia, USA, is op dit moment bijna gereed.

âDe laatste jaren heeft Kia de reputatie opgebouwd van een merk dat modellen uitbrengt met opvallende designs,â vervolgt Hallet. De Hyundai-Kia Automotive Group, waar Kia sinds 1998 onderdeel van is, is in Korea goed voor 80% van de markt. Volgens Automotive News is Hyundai-Kia nu de op vier na grootste auto-onderneming ter wereld.

Hyundai-Kia beschikt over fabrieken in Noord-Amerika, China, Europa en op andere locaties waaronder Rusland, het Midden Oosten en Zuid Oost Azië. De autoproductiegeschiedenis van Kia begon pas in de jaren zestig en in de jaren tachtig werd voor het eerst gestart met de export van autoâs.

President Nam-Yong Kim: âDeze erkenning voor de inzet van onze medewerkers is een grote eer, vooral omdat die afkomstig is van een toonaangevend automagazine als Autocar.â