Ministerraad stemt in met richtlijn betaaldiensten

Ministerie van Financiën

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad

21 november 2008

MINISTERRAAD STEMT IN MET RICHTLIJN BETAALDIENSTEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Bos van Financiën en minister Hirsch Ballin van Justitie ingestemd met een wetsvoorstel waarin de Europese richtlijn betaaldiensten in de Nederlandse wetgeving wordt ingevoerd. De richtlijn betaaldiensten zorgt ervoor dat in de Europese Gemeenschap zoveel mogelijk dezelfde regels gaan gelden voor het aanbieden en verrichten van betaaldiensten. Tegelijkertijd ontstaat hiermee het juridische kader voor de totstandkoming van de Single Euro Payments Area (SEPA).

De markttoegang voor betaaldienstverleners wordt geregeld door middel van de introductie van een vergunning. Daarmee wordt het eenvoudiger om binnen de Europese Gemeenschap en de landen die partij zijn bij de Europese Economische Ruimte betaaldiensten te kunnen verrichten. Hierdoor kunnen ook niet-bancaire aanbieders de markt voor betaaldiensten betreden, zodat er meer concurrentie ontstaat op deze markt.

Verder worden er regels gesteld die betrekking hebben op het gedrag van de betaaldienstverlener naar consumenten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de informatie die consumenten moeten krijgen, de uiterste datum waarop een betaling moet zijn uitgevoerd en transparantie over de kosten van het verrichten van een betaling. Met dit wetsvoorstel zal tevens het valuteren worden afgeschaft.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 21.11.2008

Categorieën: Overig

Bron: Ministerraad, Ministerie van Financiën, Ministerie van Justitie