European Parliament


EP-leden uiten zware kritiek op EU-gebruik van passagiersgegevens voor wetshandhaving

Justitie en binnenlandse zaken - 20-11-2008 - 13:09

Het EP is tegen het plan om passagiersgegevens te verzamelen voor wetshandhavingsdoeleinden, omdat het de privacy zou kunnen schenden. EP-leden vinden de maatregel juridisch niet gerechtvaardigd en bovendien niet doeltreffend in de strijd tegen het terrorisme. In een resolutie van Sophie IN 'T VELD (ALDE/ADLE, NL) vragen ze om bewijs dat een dergelijk systeem op EU-niveau nuttig zou zijn en ze zeggen niet over het Commissievoorstel te kunnen stemmen tot met hun bezorgdheid rekening is gehouden.
In de resolutie uiten Europarlementsleden zware kritiek op het voorstel van de Europese Commissie voor een kaderbesluit over het gebruik van persoonsgegevens van passagiers (PNR-gegevens) voor wetshandhavingsdoeleinden. Het voorstel, dat in november 2007 werd ingediend, stelt dat luchtvaartmaatschappijen passagiersgegevens van vluchten van en naar de EU ter beschikking stellen aan gespecialiseerde nationale eenheden voor rechtshandhaving en terrorismebestrijding.

Europarlementsleden vinden het voorstel, dat aanzienlijke gevolgen heeft voor de persoonlijke levenssfeer van Europese burgers, niet genoeg gerechtvaardigd, doordat het niet voldoende compatibel is met het Handvest van de grondrechten en doordat er onzekerheden blijven bestaan met betrekking tot de rechtsgrond ervan. Ze herinneren eraan dat het Europees Hof van Justitie in Luxemburg de PNR-overeenkomst tussen de EU en de VS al heeft aangevochten op grond van een verkeerde rechtsgrondslag. Daarom vinden ze dat ze pas een formeel advies volgens de formele raadplegingsprocedure kunnen uitbrengen nadat ze een afdoend antwoord hebben gekregen op de in de resolutie geformuleerde vragen en nadat ze de noodzakelijke minimale hoeveelheid informatie hebben ontvangen.

Het Europees Parlement betwijfelt de noodzakelijkheid en de toegevoegde waarde van het voorstel en benadrukt dat "dezelfde of betere resultaten kunnen worden geboekt door de wederzijdse juridische bijstand tussen wetshandhavingsinstanties te verbeteren". EP-leden vinden dat de noodzaak van communautair optreden nog niet voldoende is aangetoond. Ze vrezen dat wetshandhavingsinstanties door het voorstel in wezen zonder bevelschrift toegang krijgen tot alle gegevens, terwijl de toegevoegde waarde van die gegevens voor wetshandhavingsdoeleinden niet bewezen is. Ze zijn van mening, dat passagiersgegevens onbruikbaar zijn voor grootschalig geautomatiseerd onderzoek en analyse op basis van gevarennormen of -patronen op zoek naar potentiële terroristen.

Wat de bescherming van persoonsgegevens betreft, vinden Europarlementsleden de goedkeuring van een adequaat gegevensbeschermingskader een absolute voorafgaande voorwaarde voor een PNR-systeem in de EU. Ze onderstrepen dat gevoelige gegevens slechts mogen worden gebruikt in specifieke gevallen, in de context van een regulier onderzoek of een reguliere rechtsvervolging, en als ze zijn verkregen met een bevelschrift.

Ten slotte benadrukken EP-leden dat luchtvaartmaatschappijen niet extra mogen worden belast en dat niet van hen mag worden geëist dat ze aanvullende gegevens verzamelen of controleren of de verzamelde gegevens volledig en juist zijn.

Procedure: Ontwerpresolutie / Debat: 20 oktober 2008 / Stemming: 20 november 2008 / Ontwerpresolutie aangenomen met wijzigingen (512-5-19)

Contact

Sanne DE RYCK
Persdienst - Redactie

* E-mailadres : persdienst-nl@europarl.europa.eu
* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 42531 (BXL)
* Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 73605 (STR)
* Mobiel nummer : (32) 498 98 34 51

REF.: 20081119IPR42567