Ingezonden persbericht


Leon Verdonschot, Tygo Gernandt en Abdelkader Benali geven college

Tijdens het Wintertuinfestival (21-30 november) verzorgen drie jonge talenten, ieder op hun eigen vakgebied, een hoorcollege en een masterclass op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Popjournalist Leon Verdonschot doceert op maandag 24 november , acteur Tygo Gernandt op dinsdag 25 november en schrijver Abdelkader Benali op woensdag 26 november. Het drietal zal ingaan op het thema van het Wintertuinfestival: Faust. Waar ligt voor hen de grens tussen ambitie en obsessie? Wat willen ze bereiken en hoe ver zijn ze bereid daarvoor te gaan? De colleges en masterclasses worden gepresenteerd door Literair Productiehuis Wintertuin en Cultuur op de Campus.

Leon Verdonschot

Wanneer je het naadje van de kous van de popwereld wilt weten, móet je naar de masterclass en het college van Leon Verdonschot. Als journalist voor de Revu, de Volkskrant en De Groene Amsterdammer heeft hij menig beroemd muzikant geïnterviewd. Hij kan als geen ander vertellen over de dilemma's en verleidingen die popmuzikanten tegenkomen op de weg naar roem en succes.

In 2006 ontving Verdonschot de Popprijs voor zijn verhalenbundel Hart tegen Hart, en begin dit jaar publiceerde hij de omvangrijke bloemlezing De beste muziekverhalen van 1945 tot nu. Ook verscheen dit jaar Pushing the Limits, een biografie van ex-junkie Keith Bakker. Verder is hij presentator van Iets met Boeken en de Nationale Wetenschapsquiz.

Tygo Gernandt
Acteur Tygo Gernandt werd beroemd door rollen in series als Fort Alpha en Van Speijk. Gernandt speelt vaak gewelddadige karakters. En met succes: zo kreeg hij een Gouden Kalf voor zijn vertolking van Maikel Verheije in de film Van God Los en voor zijn bijrol in Het Schnitzelparadijs. Tijdens het college praat hij over de kunst van het acteren. Hoe ver ga je om in de huid van een karakter te kruipen? Moet je altijd tot het uiterste gaan? Heiligt het doel de middelen?

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali is een alleskunner. Behalve succesvolle romans als Bruiloft aan zee en De langverwachte, waarvoor hij in 2003 de Libris Literatuurprijs kreeg, schrijft hij toneelstukken, poëzie en stukken voor verschillende kranten en opiniebladen. In 2006 deed hij verslag van de Israëlisch-Libanese oorlog vanuit Beiroet. In zijn laatste roman, Marathonloper, verdedigt hij zijn liefde voor het hardlopen. In het college gaat Abdelkader Benali in op de vraag waar de grens ligt tussen journalistiek en fictie, tussen persoonlijk en literair. De masterclass is een indrukwekkende, persoonlijke les van Benali.

COLLEGE van Leon Verdonschot
Datum: maandag 24 november

Tijd: 20:00 uur

Toegang: ¤ 5 / ¤ 2 (studenten)

Locatie: SP1, Spinozagebouw, Montessorilaan 3, Radboud Universiteit

Reserveren: www.ru.nl/cultuuropdecampus

Voor de echte liefhebbers geeft Leon Verdonschot eerder op de dag een masterclass met als onderwerp schrijven over popmuziek. Let op: er is maar plek voor 15 personen.

Aanmelden: www.wintertuin.nl

COLLEGE van Tygo Gernandt

Datum: dinsdag 25 november

Tijd: 20:00 uur

Toegang: ¤ 5 / ¤ 2 (studenten)

Locatie: CC1 Collegezalencomplex, Mercatorpad 1 Radboud Universiteit

Reserveren: www.ru.nl/cultuuropdecampus

De masterclass van Tygo Gernandt is helaas al vol geboekt.

COLLEGE van Abdelkader Benali
DATUM: woensdag 26 november

AANVANG: 20:00 uur

TOEGANG: ¤ 5 / ¤ 2 (studenten)

LOCATIE: CC3 Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit

RESERVEREN: www.ru.nl/cultuuropdecampus

Voor de echte liefhebbers verzorgt Abdelkader Benali eerder op de dag een masterclass, een indrukwekkende, persoonlijke les van de schrijver.

Aanmelden: www.wintertuin.nl

Het Wintertuinfestival opent op vrijdag 21 november met een gesprek over het thema tussen schrijver Harry Mulisch en wetenschapper Robbert Dijkgraaf in de majestueuze St. Stevenskerk in Nijmegen. Na die opening neemt het festival bezit van een tiental podia in Nijmegen en Arnhem, en ontvangt daarop ruim honderd schrijvers, kunstenaars, acteurs, muzikanten, wetenschappers, dichters, denkers en deejays. Het festival sluit af met de Nijmeegse Nachten op vrijdag 27 en zaterdag 28 november in het Lindenbergtheater te Nijmegen.