Ingezonden persbericht


Jongeren zamelen honderdduizenden euro's in voor bestrijding hiv en aids Desmond Tutu, Tiësto en Nikkie Plessen op Dance4Life Event '08

Amsterdam, 20 november - Op 29 november dansen ruim 10.000 scholieren in Jaarbeurs Utrecht tijdens het Dance4Life Event '08. Op hetzelfde moment dansen ook in achttien andere landen tienduizenden jongeren, die op deze manier de stilte en taboes rond hiv en aids willen doorbreken. Een live satellietverbinding zal een groot deel van de dansende jongeren over de hele wereld met elkaar verbinden. Het event is de afsluiting van Schools4Life, het scholenproject van Dance4Life, en is exclusief toegankelijk voor scholieren die de afgelopen maanden deelnamen aan Schools4Life. Gezamenlijk hebben zij al bijna 400.000 euro ingezameld voor projecten van STOP AIDS NOW!.

Schools4Life
De helft van alle nieuwe hiv-infecties wereldwijd vindt plaats bij mensen jonger dan 25 jaar. Daarom inspireert Dance4Life juist jongeren om in actie te komen. Schools4Life is het scholenproject waardoor jongeren inzicht krijgen in de oorzaken en gevolgen van de hiv- en aidsproblematiek, mogelijke oplossingen én de rol die ze kunnen spelen door zélf in actie te komen. De opbrengst van de scholierenacties gaat naar projecten van STOP AIDS NOW! in gebieden die het meest door hiv en aids getroffen worden. Dance4Life Nederland is de jongerenpartner van STOP AIDS NOW!.

Acties van scholieren succesvol
Vanaf half september zijn de tienduizenden scholieren op uiteenlopende wijze in actie gekomen. Discoavonden en benefietconcerten, nachtelijke lesmarathons, veilingen, sponsorlopen, een frikandellen-eetwedstrijd en nog vele andere ludieke acties werden allemaal in het kader van Dance4Life georganiseerd. Met de acties is al veel geld ingezameld voor de projecten van STOP AIDS NOW! Een aantal scholen heeft zichzelf overtroffen met resultaten van boven de 25.000 euro. De OSG Winkler Prins uit Veendam doet zelfs een gooi naar een halve ton als eindresultaat.

Live satellietverbinding tussen landen
Tijdens het event in Jaarbeurs Utrecht zal een live verbinding tot stand worden gebracht met meer dan tien andere Dance4Life-landen, waaronder Duitsland, Groot-Brittannië, Mexico, Rusland, Servië, Turkije, de Verenigde Staten, Zambia en Zuid-Afrika. Deze landen hebben allen in de aanloop naar het evenement hun eigen scholenproject georganiseerd. Tijdens het live-moment zullen tienduizenden scholieren gelijktijdig de 'drill' doen; een positief dans- en zangstatement. Hiermee vestigen de jongeren de aandacht op hiv en aids en hopen zo de huidige wereldleiders nogmaals te wijzen op de beloften die in 2000 zijn gedaan met het vastleggen van de millenniumdoelen. De mondiale dans start dit jaar in Zuid-Afrika. Aartsbisschop Desmond Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1984, zal het startsein geven. Bisschop Tutu zet zich al jaren in voor het terugdringen van hiv en aids in zijn land.

Line-up uitgebreid
Tijdens het Dance4Life Event '08 in de Jaarbeurs Utrecht zijn er optredens van onder andere Tiësto, The Partysquad, Benjamin Bates, Jesse Voorn, ZoëXenia, eliZe en Lange Frans en Baas B feat. Brutus, Silvah Haze, Michael Bryan en Kevin Hissink. Daarnaast zijn er nog enkele surpriseacts. Ook zullen er optredens te zien zijn van uiteenlopende dansgezelschappen, zoals Het Internationaal Danstheater, Anouk van Dijk DC, Bakboord Crew, Dragon Productions/Maggie Boogaart, Movementalist en Grupo Capoeira Brasil. Deze line-up is inmiddels uitgebreid met de zes overgebleven dansers uit het populaire RTL-5 dansprogramma 'So you think you can dance'. Ook zal Nikkie Plessen, naast Miljuschka Witzenhausen en Giel Beelen, een deel van de presentatie op zich nemen. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Jaarbeurs Utrecht, die de rol van gastheer op zich neemt en Dance4Life de locatie aanbiedt.

Aandacht voor Dance4Life bij NOS, 101.tv en TMF
De NOS doet uitgebreid verslag van het Dance4Life Event '08, dat op 29 november tussen 20.55 en 21.53 uur op Nederland 3 te zien is. De presentatie is in handen van Brecht van Hulten. Het digitale kanaal 101.tv zendt het event vier uur lang live uit. Jongerenzender TMF maakt een compilatie van alle hoogtepunten van het event. Deze wordt uitgezonden op Wereld Aids Dag, 1 december, om 19.30 uur.

Overige activiteiten zaterdag 29 november
Op dezelfde dag als het Dance4Life Event '08 in Jaarbeurs Utrecht wordt ook een benefietconcert georganiseerd door Tiësto. Dit fundraise event vindt plaats in The Sand in Amsterdam. Tiësto wordt daarbij ondersteund door de dj's Sied van Riel, Leon Bolier en Joop. Het grootste deel van de opbrengst gaat naar Dance4Life. Ook vindt diezelfde avond het Oranjebal plaats, dat jaarlijks wordt georganiseerd door de Nederlandse Ambassade in Londen. Tijdens dit gala zullen er verschillende stukken worden geveild, waarvan de opbrengst eveneens ten goede komt aan Dance4Life. Een van de 'veilingstukken' is een date met topmodel Doutzen Kroes. Albert Verlinden zal optreden als veilingmeester.

Dance4Life online
Dance4Life is een internationale organisatie die zich samen met jongeren inzet om de verspreiding van hiv en aids terug te dringen. Wereldwijd leven ruim 33 miljoen mensen met deze ziekte en dagelijks sterven duizenden mensen aan de gevolgen van aids. De helft van alle nieuwe infecties vindt plaats bij mensen jonger dan 25 jaar. Dance4Life inspireert daarom juist deze generatie om in actie te komen. Dance4life Nederland is de jongerenpartner van STOP AIDS NOW!

Het van oorsprong Nederlandse initiatief wordt inmiddels in negentien landen uitgevoerd. Jongeren uit Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Kenia, Mexico, Moldavië, Oeganda, Rusland, Servië, Sierra Leone, Spanje, Tanzania, Turkije, Verenigde Staten, Vietnam, Zambia, Zimbabwe en Zuid- Afrika maken in 2008 deel uit van de wereldwijde 'movement'.

De live satellietverbinding tussen de verschillende Dance4Life landen zal ook live via internet te volgen zijn. Via www.dance4life.nl kan iedereen dit hoogtepunt van het evenement bekijken.

Voor een indruk van wat Dance4Life doet en de wereldwijde events van voorgaande jaren kan men kijken naar de Moodclip. Deze is te zien op www.dance4life.nl/over-dance4life/pers/video . Daar vindt men tevens de statements van Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders en aidsambassadeur Paul Bekkers die het belang van Dance4Life benadrukken.

///EINDE PERSBERICHT///



Ingezonden persbericht