Gerechtshof Arnhem




Werkstraf voor ongeval tijdens Landmachtdagen

Arnhem, 24 november 2008 - De militaire kamer heeft een 40 jarige sergeant-majoor van de Koninklijke Marine veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur voor zijn betrokkenheid bij een ongeval met dodelijke afloop op 2 juni 2007 tijdens de Landmachtdagen te Wezep.

De sergeant-majoor vervulde de functie van
boordwerktuigkundige/loadmaster aan boord van een helikopter waaruit vier militairen aan een touw afdaalden.

Bij de fatale afdaling op 2 juni heeft verdachte, nadat hij visueel had vastgesteld dat alle vier de abseilers op de grond stonden, de vier afdaaltouwen doorgesneden en gaf hij aan de eerste vlieger aan dat hij weg kon vliegen. Verdachte heeft daarbij niet visueel gecontroleerd of alle vier de afdaaltouwen ook daadwerkelijk los waren van de helikopter. Het eerste touw waaraan het slachtoffer toen nog vastzat werd doorgesneden tussen twee ankerpunten, in plaats van voorbij de ankerpunten, waardoor het touw met het slachtoffer aan de helikopter vast bleef zitten.

Verdachte heeft daarmee welbewust een onaanvaardbaar risico genomen door na het doorsnijden van de afdaaltouwen aan de eerste vlieger aan te geven dat hij weg kon vliegen en niet visueel te controleren of de touwen daadwerkelijk los waren van de helikopter.

De militaire kamer is van oordeel dat verdachte een zodanig verwijt kan worden gemaakt dat deze als aanmerkelijk onvoorzichtig en onachtzaam en nalatig moet worden aangemerkt. Dit levert schuld op als bedoeld in artikel 307 van het Wetboek van Strafrecht.

Het volledige vonnis wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 24 november 2008