Berenschot: bij derde RvC's selectie en beloning in één hand

25/11/2008 12:26

berenschot

Utrecht, 25 november 2008 - Van de Raden van Commissarissen voldoet 30% niet aan de richtlijn van Tabaksblat om aparte commissies voor beloning en selectie in te stellen. Gezien de huidige ontwikkelingen omtrent de beloningen van topbestuurders, zullen steeds meer raden van commissarissen een aparte beloningscommissie instellen. Dit stelt Berenschot in een onderzoek naar de besturingsstructuur van AEX- en midcapfondsen.

Berenschot brengt jaarlijks op basis van jaarverslagen de besturingsstructuur van de grootste Nederlandse ondernemingen in kaart. Dit jaar blijkt dat het hier en daar nog schort aan de naleving van de code-Tabaksblat. De code stelt bijvoorbeeld dat een bedrijf met meer dan vier commissarissen drie commissies moet instellen - namelijk een audit-, een selectie- en een beloningscommissie. Van de bedrijven voldoet 30% niet aan deze eis. Zij combineren de belonings- en selectiecommissie in één commissie. Dat betekent dat de commissarissen die de selectie van nieuwe bestuurders regelen, tegelijkertijd verantwoordelijk zijn voor de beloning.

Deze constructie werkt in de hand dat nieuwe bestuurders hogere eisen kunnen stellen aan hun beloning. Om dit tegen te gaan, moeten commissarissen los van de selectie de kaders vaststellen voor beloning. Dit kan het beste georganiseerd worden in een aparte beloningscommissie. Daarom verwacht onderzoeker Christiaan Gort dat steeds meer raden van commissarissen een aparte beloningscommissie instellen: "Ook al omdat het werk voor beloningscommissies de komende jaren zal toenemen omdat de maatschappij meer verantwoording eist."

Met de resultaten uit het onderzoek ondersteunt Berenschot organisaties met besturingsvraagstukken. Organisatieadviseur Mark Nijssen: "Veel bedrijven proberen de balans te vinden in de druk van de aandeelhouders en van de maatschappij. De kredietcrisis heeft duidelijk gemaakt dat nu in de besturings- en organisatiestructuur opnieuw aandacht besteed moet worden aan de interne governance."





http://www.berenschot.com