Gemeente Medemblik

Miljoenenschade door vochtige toiletdoekjes

Vochtige toiletdoekjes horen niet in de wc. Deze niet-afbreekbare doekjes zorgen voor vastlopers, verstoppingen en andere problemen in het riool en de waterzuiveringen. Over het hele land bedraagt de schade jaarlijks 30 miljoen euro. De bestuurder van de Noordhollandse waterzuiveringen Lydia Snuif-Verwey vindt dat de industrie nu eindelijk afbreekbare toiletdoekjes moet gaan maken. En tot die tijd horen alle doekjes in de afvalbak.

Nadat een supermarkt in zijn reclamefolder zegt dat de doekjes zo makkelijk in het toilet gegooid kunnen worden is portefeuillehouder Snuif-Verwey van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vandaag begonnen verschillende verpakkingen te voorzien van waarschuwingsstickers.

Al jaren is het een doorn in het oog van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: het in het toilet gooien van vochtige wc-doekjes. "De fabrikanten geven valse voorlichting: op de verpakking staat doodleuk dat één doekje door het toilet spoelen geen verstopping geeft. Het is een fabeltje dat deze doekjes in het riool uit elkaar vallen, zoals dat wel met toiletpapier gebeurt. De doekjes zorgen voor verstoppingen en het vastlopen van de pompen in de waterzuivering. Jaarlijks kost dat de waterschappen en gemeenten in Nederland zo'n EUR 30 miljoen. Deze kosten worden verwerkt in de belasting van de bewoner. Iedereen betaalt dus extra belasting voor deze onafbreekbare vochtige toiletdoekjes; U dus ook!"

Lydia Snuif-Verwey "De minister van VROM heeft diverse gesprekken gevoerd met de fabrikanten van de vochtige toiletdoekjes, maar het komt niet tot concrete afspraken. Elk jaar uitstel kost de Noord-Hollandse huishoudens geld. Het waterschap besteedt dat geld liever aan het nog zuiverder maken van het huishoudelijk afvalwater en regenwater."

Aanleiding voor haar frustratie is een tekst in het magazine Allerhande van Albert Heijn. "Als je één velletje per keer gebruikt, dan raakt de afvoer niet verstopt" is te lezen in dit magazine. En dat is onjuist. "Begrijp me niet verkeerd. Het gaat mij om de fabrikanten die doen alsof vochtige toiletdoekjes snel afbreken en zo in het toilet gegooid kunnen worden. Die doekjes zijn verder prima hygiënische hulpmiddelen. Ze horen alleen niet in het toilet, tenzij ze net als toiletpapier afbreekbaar zijn. Dus gooi de vochtige doekjes voortaan in de prullenbak of liever nog, in een speciaal daarvoor ontwikkeld toilet-afvalbakje. Daar ligt naar mijn idee zelfs een gat in de markt voor de fabrikanten van de doekjes!"