Politie Groningen

Woensdag 26 november 2008

Provincie Groningen, 26-11-2008

Groningen: winkeldief steekt beveiligers

Een beveiligingsmedewerker werd dinsdagochtend bij een warenhuis aan de Herestraat door een vermeende winkeldief in de arm gestoken. Een collega van het slachtoffer werd eveneens geraakt en liep een lichte verwoning aan zijn rug op. De vermoedelijke dader werd zon veertig minuten na het incident tijdens een zoekactie door de politie op de Korreweg aangehouden.

De twee beveiligingsmensen wilden tegen half elf s morgens een klant van het warenhuis tegenhouden omdat ze hem verdachten van diefstal. De 44-jarige klant reageerde onmiddellijk agressief en stak om zich heen. Hij wist in het tumult te ontkomen. Een 43-jarige
beveiligingsmedewerker raakte dusdanig gewond aan een arm dat hij met een ambulance naar een ziekenhuis moest worden vervoerd. Hij kon na behandeling naar huis. Zijn 42-jarige collega hield een schram aan de steekpartij over.

De politie startte na de steekpartij onmiddellijk een zoekactie in het centrum van de stad. Agenten zagen tegen twintig over elf een man bij het Noorderplantsoen die aan het signalement voldeed. Hij verdween echter uit het oog. Na een minuut of tien werd de man opnieuw gezien, nu bij het Bernouilliplein. Daar werd hij gearresteerd. Een speurhond van de politie vond later in het Noorderplantsoen een met bloed besmeurde jas die de verdachte daar vermoedelijk had verstopt.

De steekpartij werd door meerdere personen gezien. De politie is echter nog op zoek naar getuigen. Mensen die behulpzaam kunnen zijn bij het onderzoek kunnen contact opnemen met Regiopolitie Groningen via 0900-8844.

Groningen: opnieuw dronken achter stuur

Een 47-jarige inwoner van Appingedam toonde zich dinsdag behoorlijk hardleers nadat hij was aangehouden voor rijden onder invloed. De automobilist werd iets na negen uur op de Gotenburgweg betrapt met een promillage van bijna 1.8. s Mans rijbewijs werd ingevorderd. Ondanks waarschuwingen van de politie, stapte de Damster later de ochtend toch weer achter het stuur. Hij werd door de politie op de Rigaweg staande gehouden. Een nieuwe ademanalyse wees uit dat de man nog bijna 1.6 promille alcohol in zich had. Na de tweede aanhouding werd de bedrijfsauto van de man in beslag genomen en aan zijn werkgever gegeven.

Groningen: man wil ex in brand steken

Een 47-jarige inwoner van Groningen is dinsdagavond door de politie aangehouden nadat hij op de Orionlaan gedreigd had zijn ex-vrouw in brand te steken. De man stond voor de deur van de woning met een brandbare vloeistof maar vertrok toen zijn ex niet thuis bleek te zijn. Hij werd later door de politie bij zijn woning gearresteerd en ingesloten.

Groningen: inbreker aangehouden

Een 41-jarige inwoner van Groningen werd dinsdagavond op heterdaad betrapt bij een inbraak in een woning aan de Atjehstraat. Agenten zagen de man, een bekende zogenoemde veelpleger, in het huis rondstruinen. Hij werd in de brandgang achter de woning gearresteerd. De Stadjer had een rugzak met een gestolen laptop bij zich. Hij is ingesloten.

Groningen: rijbewijs kwijt

Twee automobilisten zijn vooralsnog hun rijbewijs kwijt nadat ze dinsdag op de Europaweg de tijdelijke snelheidsbeperking aan hun laars hadden gelapt. Vanwege de werkzaamheden aan de nieuwe aansluiting op de Europaweg geldt daar een maximum van 70 kilometer per uur. Een 34-jarige automobilist uit Midwolda reed met 125 kilometer per uur langs een snelheidscontrole. Een 45-jarige automobilist uit Sappemeer werd geverbaliseerd voor een snelheid van 121 kilometer per uur. Beide heren konden eveneens hun rijbewijs inleveren.

Westerbroek: bedrijfsinbraak

Bij een bedrijf aan de Rijksweg West in Westerbroek is in de nacht van maandag op dinsdag ingebroken. Onbekenden zijn het pand binnen gekomen door een raam te forceren. In het pand zijn vernielingen aangericht en onder anderen een laptop en een digitale camera weggenomen. De politie stelt een onderzoek in.

Oosternieland: gewonde bij aanrijding

Bij een aanrijding op de Battenweg in Oosternieland is dinsdagmiddag een 24-jarige automobilist uit Oosternieland gewond geraakt. De man gaf op de kruising met de Oosternielandsterweg geen voorrang aan een 28-jarige automobilist uit t Zandt. Door de aanrijding belandden beide autos in een naastgelegen sloot. De 24-jarige automobilist is door de brandweer en ambulancepersoneel uit zijn auto bevrijd. De man is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De andere automobilist en een 4-jarige inzittende kwamen met de schrik vrij. Beide autos zijn zwaar beschadigd afgesleept. De politie maakt een registratie van de aanrijding.

Lauwerzijl: bromfietser hardleers

Een 17-jarige bromfietser uit Noordwijk heeft dinsdagmiddag drie bekeuringen gekregen. De jongen kreeg een stopteken op de Stadsweg in Lauwerzijl, omdat hij met hoge snelheid over de rijbaan reed. Na het stopteken stuurde de jongen het fietspad op, maar hij stopte niet. Uiteindelijk draaide de jongen een bedrijfsterrein op, maar gleed in de bocht onderuit. Ook toen probeerde hji nog te ontkomen, maar agenten konden hem achterhalen. Hij heeft drie bekeuringen gekregen voor overschrijden van de maximum snelheid (80 km/uur in plaats van 40 km/uur), een gladde achterband en rijden op de rijbaan.

Ten Post: alcomobilist veroorzaakt aanrijding

De politie heeft dinsdagnacht een 38-jarige automobilist uit Ten Post aangehouden. De man was in de Oldenhuisstraat in zijn woonplaats tegen drie geparkeerde autos aangereden. Vervolgens reed de man door naar zijn huis. Daar werd hij opgevangen door de gealarmeerde politie. Bij controle bleek de man onder invloed van 2,1 promille alcohol. Hierop is zijn rijbewijs ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam: jassendief in de kraag gevat

Een 18-jarige inwoner van Muntendam is dinsdagavond aangehouden voor diefstal van jassen. De man had uit de garderobe van een horecagelegenheid aan het Museumplein in Veendam vier jassen weggenomen. Dit was te zien op camerabeelden. Drie jassen werden teruggevonden in de toiletruimte. De jassendief werd even later op straat aangetroffen. Hij was in het bezit van de vierde gestolen jas. De jassen zijn teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars. De man is aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft dinsdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Veendam, Egypteneinde: aantal geregistreerde voertuigen: 1140, aantal overtredingen: 163, hoogst gemeten snelheid: 87 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.