Openbaar Ministerie


* >Themazitting illegale ...

Themazitting illegale handel in en bezit van beschermde inheemse vogels

26 november 2008 - Functioneel Parket

Op donderdag 27 november 2008 vindt er een themazitting plaats bij de rechtbank te Utrecht. Het thema is handel en bezit van beschermde inheemse en uitheemse vogelsoorten. Het gaat in totaal om 6 zaken, 5 verdachten en circa 240 vogels.

Beschermde inheemse en uitheemse vogels (zoals putters, kneuen, roodborsten, koolmezen, vinken, fraters en sijzen) mag je wel houden maar alleen als ze in gevangenschap zijn gekweekt. De verdenking is dat de vogels uit de onderzoeken niet in gevangenschap gekweekt zijn maar in het wild gevangen. Het bezit van en de handel in deze vogels is een overtreding van artikel 13 van de Flora en faunawet.

De vraag naar beschermde inheemse en uitheemse vogels is groter dan het aanbod uit de kweek. Er wordt op grote schaal gehandeld, onder andere via het internet, op vogelmarkten en op beurzen.

Om te kunnen voldoen aan de vraag, worden er vogels gevangen in het wild, in Nederland en in het buitenland. Deze dienen legaal te worden gemaakt. Dit geschiedt door middel van het aanbrengen van een pootring, net als bij gekweekte vogels. Bij gekweekte vogels wordt deze pootring om de poot van een vogel gedaan wanneer deze enkele dagen oud is. Als de poot volgroeid is, zoals bij de in het wild gevangen vogels, kan de ring niet zonder manipulatie van de ring of beschadiging van de poot van de vogel worden aangebracht. In dat geval dient men de ringen op te rekken of door te zagen om de vogel te kunnen legaliseren. Het voorhanden hebben van deze valselijk geringde vogels is aangemerkt als valsheid in geschrifte. Dit is in enkele zaken tijdens de themazitting ten laste gelegd.

Ongecontroleerd bezit en handel in beschermde inheemse en uitheemse diersoorten brengt grote schade toe aan de natuurlijke populaties en draagt bij aan vermindering van de overlevingskansen van soorten in het wild.