Vlaamse Overheid

herinneren

Projecten om jongeren aan oorlogsgruwel te herinneren

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

donderdag 27 november 2008
Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke maakt extra middelen vrij voor een aantal projecten rond herinneringseducatie. Hij vindt het belangrijk dat jongeren herinnerd worden aan de fouten uit het verleden. "Er zijn dingen gebeurd waarvan iedereen zegt: dat nooit meer! Voor de jongeren van vandaag ligt die periode echter heel veraf. We moeten daarom blijven investeren in krachtige initiatieven die jongeren hierover doen nadenken en discussiëren." Dat liet de minister gisterenavond weten bij de opening van een nieuwe tentoonstelling rond de concentratiekampen in Meensel-Kiezegem.

Eerder dit jaar maakte Vandenbroucke al bekend dat hij 70.000 euro uittrekt voor vzw kazerne Dossin, zodat deze het aanbod aan herinneringseducatie in Vlaanderen in kaart kan brengen en op een gebruiksvriendelijke manier aanbieden aan scholen.

De nieuw projecten die, mits akkoord van de Inspectie van Financiën, ondersteund worden, zijn:


* het tijdschrift Sporen waarmee de Auschwitz-stichting onder meer scholen informeert over initiatieven allerhande rond herinneringseducatie. Hiervoor wordt 25.000EUR vrijgemaakt.
* de organisatie van de Dag van de Democratie in 2009. Hiervoor wordt 5.800EUR uitgetrokken. Op die dag organiseren talrijke leerlingen uit het secundair onderwijs workshops rond oorlogsgruwel en verdraagzaamheid in het fort van Breendonk.
* de publicatie van een breed toegankelijk boek op basis van de studie `Gewillig België' van het SOMA (20.000EUR). De studie brengt in beeld hoe de Belgen meegewerkt hebben aan deportaties.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be