Hoogheemraadschap van Rijnland


burger overgenomen water niet aangetoond

Rekenkamercommissie: voordelen voor burger overgenomen water niet aangetoond

De rekenkamercommissie van het hoogheemraadschap van Rijnland constateert dat het overgenomen onderhoud van de watergangen in de gemeente Haarlemmermeer niet doelmatiger is. Ook is niet aangetoond dat de kosten voor de burger door deze overname lager uitvallen. De rekenkamercommissie komt met tien aanbevelingen.

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft het voornemen om op termijn het onderhoud over te nemen van stedelijk water van gemeenten. Enerzijds doet zij dit in haar rol als waterautoriteit, anderzijds om doelmatigheidsvoordelen te behalen. In dit kader heeft Rijnland in 2006 het onderhoud van circa 57 kilometer watergangen van de gemeente Haarlemmermeer overgenomen. De rekenkamercommissie heeft onderzocht in hoeverre deze overname tot dusverre aantoonbaar heeft geleid tot efficiencywinsten, zowel bij Rijnland als bij de gemeente Haarlemmermeer.

De rekenkamercommissie constateert dat deze overname tot op heden niet heeft geleid tot aantoonbare efficiencywinsten voor Rijnland.

De rekenkamercommissie legt aan de verenigde vergadering tien aanbevelingen ter verbetering voor. Zo adviseert de rekenkamercommissie om de beoogde effecten voor de burgers beter in beeld te brengen en hiervoor criteria vast te leggen. Ook pleit de rekenkamercommissie ervoor dat de bij de gemeenten vrijgevallen budgetten voor `waterdoelen' bestemd blijven. Rijnland dient dit in de onderhandelingen expliciet mee te nemen. Indien dit niet haalbaar is, moet Rijnland wellicht afzien van overname en over gaan tot schouwen en handhaven.

Verder adviseert de rekenkamercommissie om te komen tot één loket en duidelijke communicatie richting burgers over de beoogde maatschappelijke effecten.

De behandeling van het rapport in de verenigde vergadering is 17 december a.s. Het complete onderzoeksrapport is te vinden op de website van het hoogheemraadschap van Rijnland en de rekenkamercommissie: www.rijnland.net/rekenkamercommissie

(persbericht: 26 november 2008)
'Droge voeten, schoon water!'