Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: NAVO-uitbreiding is voorbarig

27 nov 2008 | Deelname aan het lidmaatschapsactieplan van de NAVO door Oekraïne en Georgië is voorbarig. Nederland wil dat beide landen eerst verdere hervormingen doorvoeren. Dat verklaarde minister Verhagen vandaag tijdens overleg met de Tweede Kamer.

'Deelname aan het lidmaatschapsactieplan op dit moment zou hervormingen eerder tegengaan dan versterken', zo waarschuwde minister Verhagen.

Op de NAVO-top eerder dit jaar kregen Oekraïne en Georgië de verzekering dat ze op termijn kunnen toetreden tot de NAVO. De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de NAVO spreken komende week in Brussel voor het eerst over de mogelijke deelname van de beide landen aan het lidmaatschapsactieplan.

Minister Verhagen merkte op dat dit in het geval van Georgië ook niet zou bijdragen aan een oplossing van het conflict rond Abchazië en Zuid-Ossetië. In augustus raakten Russische en Georgische troepen slaags in deze gebieden.

Op het terrein van het buitenland- en veiligheidbeleid, maar ook op het gebied van persvrijheid en onafhankelijke rechtspraak moet Georgië volgens een recent rapport van de NAVO nog belangrijke hervormingen doorvoeren. Nederland wil dat de NAVO dit stimuleert.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Logo NAVO
Gerelateerde dossiers

* Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO)