Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG zegt nee tegen kabinetsstandpunt Mans en eindbeeld Wabo/Oosting

27.11.2008

De VNG heeft minister Cramer laten weten de kabinetsreactie op het advies van de commissie-Mans en eindbeeld Wabo/Oosting niet te onderschrijven. Op zowel inhoud als proces verschilt het kabinetsstandpunt te veel van het standpunt dat de VNG hierover heeft ingenomen. Dit verschil van inzicht heeft ertoe geleid dat de VNG haar aanbod heeft ingetrokken om met het Rijk tot een professionalisering van de gemeentelijke uitvoeringspraktijk te komen. De VNG heeft haar standpunt toegelicht tijdens het bestuurlijk overleg tussen de VNG, IPO en minister Cramer op
26 november 2008.

Het eindbeeld van het kabinet betreft een maximum van 25 omgevings-diensten, waarin de uitvoering van de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving van de VROM-regelgeving is belegd. Het werkgebied is gelijk aan de veiligheidsregios. De VNG heeft aangegeven geen medewerking te verlenen aan de ingezette lijn van het kabinet, zolang het kabinet niet voldoende ruimte geeft aan de medeoverheden om op basis van een kwaliteitsdiscussie zelf vorm te geven aan de inhoud en het proces. De handreiking die de VNG samen met het IPO enkele weken geleden aan het kabinet heeft gedaan, is wat de VNG betreft van tafel. De VNG blijft de invoering van de omgevingsvergunning steunen, maar wil niet op hetzelfde moment een forse wijziging in de uitvoeringsstructuur waarbij de contouren van bovenaf door het Rijk worden opgelegd.

De Tweede Kamer behandelt 3 december de kabinetsreactie op het advies van de commissie-Mans en eindbeeld Wabo/Oosting. De VNG heeft de minister gemeld dit debat af te wachten. Afhankelijk van de wijze waarop de minister tijdens het debat afstapt van vooraf opgelegde structuren en garanties geeft aan de medeoverheden om het proces van onderop vorm te geven, zal het bestuur van de VNG zich opnieuw beraden en eventueel een nieuw standpunt innemen.

Den Haag, 27 november 2008