Rechtbank Almelo


Te horen getuigen Almelose gijzelingszaak bekend

Almelo, 27 november 2008 - De rechtbank Almelo heeft vandaag, donderdag 27 november 2008, besloten welke getuigen zullen worden gehoord inzake de gijzeling van een wethouder en vier ambtenaren op 16 juni 2008 in het gemeentehuis van Almelo. Het gaat om getuigen in zowel de zaak van de verdachte gijzelnemer als in de zaak van zijn zoon. Beide zaken worden afzonderlijk behandeld.

Verzoek tot horen getuigen

Tijdens de terechtzitting van 14 november jongstleden, heeft de advocaat van de van (onder andere) gijzelneming, brandstichting en verboden vuurwapenbezit verdachte man verzocht om 60 getuigen te horen. Ten aanzien van de zoon van deze man, die onder meer wordt verdacht van verboden vuurwapenbezit, is verzocht om het horen van 66 getuigen.

Beslissingen rechtbank

De rechtbank wijst ten aanzien van de eerste zaak 12 personen toe die als getuige zullen worden gehoord. Hieronder bevinden zich de vijf personen die in het gemeentehuis van Almelo in gijzeling zijn genomen, de vrouw en de zoon van de verdachte en personen die hebben verklaard over aan verdachte verweten bedreigingen. Het horen van de getuigen zal geschieden door de rechter-commissaris. De overige verzoeken tot het horen van getuigen heeft de rechtbank gemotiveerd afgewezen.

Met betrekking tot de zaak van de jongere verdachte zullen eveneens 12 personen als getuige worden gehoord. Dit betreffen grotendeels dezelfde getuigen. Ook in deze zaak zullen de getuigen door de rechter-commissaris worden gehoord. De rechtbank stemt in met het verzoek van de advocaat om kennis te nemen van de video-opnamen van het politieverhoor van één van de getuigen. Daarnaast dient de officier van justitie nader onderzoek te verrichten naar twee gedane verzoeken. Alle overige verzoeken van de verdediging heeft de rechtbank gemotiveerd afgewezen.

Vervolg procedure

De inhoudelijke behandeling van beide zaken staat gepland op 20 maart 2009 om 09:30 uur.

Hieraan voorafgaand zal ten aanzien van de gedetineerde verdachte op 6 februari 2009 om 09:30 uur een pro forma zitting plaatsvinden.

Bron: Rechtbank Almelo
Datum actualiteit: 27 november 2008 Naar boven