27-11-2008 16:00
r/> PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

17 tot en met 23 november

Een Nederlandse patrouille in Uruzgan. - Foto: Dave de Vaal/AVDD

De Afghan National Army (ANA) heeft afgelopen maandag in het westen van de Mirabadvallei de patrouillebasis Atiq in gebruik genomen. Hoewel de basis nog afgebouwd moet worden, zijn de primaire beschermingsmaatregelen gereed. De patrouillebasis is een resultaat van de succesvolle operatie Bor Barakai die in oktober plaatsvond.

De permanente aanwezigheid draagt in belangrijke mate bij aan het groeiende vertrouwen van de bevolking in een stabiele veiligheidssituatie. De basis is vernoemd naar een omgekomen ANA-sergeant.

Het team bijeen tijdens de introductiebriefing op Kamp Holland. - Foto: Dave de Vaal\AVDD

Singapore Op Kamp Holland is een medisch team uit Singapore gearriveerd. Het team versterkt in het hospitaal de Nederlandse en Australische collegaâs bij de medische zorg aan militairen en de Afghaanse bevolking. Voorafgaand aan de inzet heeft het Singaporese team onder meer in Nederland getraind.

Australië Een Australisch team heeft dinsdag 18 november in Tarin Kowt de mentorrol over een Afghaans kandak (bataljon) overgenomen van het Nederlandse Korps Mariniers. Australië levert met het Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) ondersteuning aan het tweede infanteriekandak van het Afghaanse leger.

Het is het tweede Nederlandse OMLT van de Task Force Uruzgan (TFU) dat door een internationale partner wordt overgenomen. In september werd een kandak in Deh Rawod al onder de hoede van Franse militairen gebracht.

Video: Australiërs nemen OMLT over

Coyote & Mirwais Generaal-majoor Mart de Kruif, commandant van Regional Command South, heeft samen met de commandant van het 205 ANA Corps, de commandant van de TFU en de civiele vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken een bezoek gebracht aan patrouillebases Coyote en Mirwais. Hierdoor kregen zij een duidelijk beeld van de veiligheidssituatie en de diverse projecten in het gebied.

Foto: Defensie - Overdracht met de vlag van het Contingentscommando

Overdracht Commodore Bert Buitenga heeft op donderdag 20 november het commando van het 1 (NLD) Contingents Commando overgedragen aan commodore Geert Bergsma. Hij deed dit tijdens een korte ceremonie op Kandahar Airfield (KAF) waarbij ook de commandant van de TFU aanwezig was.

Cougar Down Op het heliplatform van KAF vond op vrijdag 21 november de oefening Cougar Down plaats. Aan de oefening, die gemiddeld twee maal per uitzendperiode plaatsvindt, deed de complete aircrew van in totaal dertien personen mee. Doel van de oefening is om de procedures te trainen die doorlopen moeten worden wanneer er zich een noodsituatie voordoet.

Na een lange vlucht kan deze viervoeter eindelijk aan zijn nieuwe werkomgeving snuffelen. - Foto: Dave de Vaal/AVDD

Speurhonden Nederlandse honden die naar explosieven speuren, zijn vrijdag aangekomen op Kamp Holland in Tarin Kowt. De dieren worden in de provincie Uruzgan ingezet bij de opsporing van Improvised Explosive Devices (IED's). De explosieven vormen nog steeds een grote bedreiging voor de bevolking en de militairen in Afghanistan.

Veel IEDâs worden nu al vroegtijdig gevonden, maar de honden van de Koninklijke Luchtmacht zijn een welkome aanvulling. De hond gaat op de geur van het explosief af en heeft daardoor direct de locatie van het gevaar te pakken. Voorafgaand aan hun missie hebben de snuffelaars een extra training gehad, omdat ze nu in andere omstandigheden opereren.

Gevechtscontacten

* Afgelopen vrijdag is een raket afgevuurd op Kandahar Airfield. Hierbij zijn geen slachtoffers gevallen. * Een TFU-patrouille heeft vrijdag in de omgeving van Chora een IED gelokaliseerd en onschadelijk gemaakt. * F- 16's van de Nederlandse Air Task Force ondersteunden afgelopen week tweemaal ISAF-grondeenheden in de provincies Farah en Kandahar. * Nederlandse Apache-gevechtshelikopters hebben met het boordkanon een ANA-eenheid, begeleid door een Australische OMLT, ondersteund. De eenheid kwam in de omgeving van patrouillebasis Mirwais in gevechtscontact met Opposing Militant Forces (OMF). Bij de incidenten zijn bij de OMF mogelijk slachtoffers gevallen.