Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 338 TR
Datum: 26 november 2008

Staten akkoord met extra budget
Groen licht voor bouw provinciehuis Fryslân

De bouw van het nieuwe provinciehuis van Fryslân kan beginnen. Provinciale Staten stemden woensdag 26 november in met het benodigde bouwbudget en gaven daarmee groen licht aan de aannemerscombinatie van Friso, BAM en Koopmans. Het consortium deed een inschrijving voor 54 miljoen euro bouwkosten. De totale kosten voor het bouwproject bedragen 79,8 miljoen euro.

Grondige analyses, uitvoerige gesprekken en constructieve vergaderingen tussen aannemers en provincie gingen vooraf aan de definitieve inschrijving die Friso c.s. op maandag 24 november bij de provincie neerlegden. De oorspronkelijke inschrijving die zij op 13 oktober deden, was voor de provincie hoog. Al snel bleken interpretatieverschillen daar een belangrijke oorzaak voor te zijn. Het vergde enkele weken tijd en overleg tussen provincie en aannemers om die interpretatieverschillen weg te werken en varianten uit te werken om het bouwen goedkoper te maken. Uiteindelijk zagen de aannemers kans hun inschrijving bij te stellen in een bedrag dat in de huidige omstandigheden reëel is voor een dergelijk project.

Friese aannemer
Bouwurkgedeputeerde Tineke Schokker: "Ik ben blij dat we nu met de bouw van start kunnen gaan. Het wordt een mooi gebouw op een historische locatie, met een doelmatige inrichting. Het doet me goed dat we dit grote bouwproject mogen gunnen aan een Fries bouwbedrijf. Friso is een betrouwbare speler in de bouwwereld en ik heb er alle vertrouwen in dat zij samen met BAM en Koopmans deze klus tot een goed einde brengen. Zij hebben met hun inspanningen om te komen tot een goede inschrijving laten zien dat zij deze klus graag willen hebben. Er is hen dus ook alles aan gelegen om een succes van dit bouwproject te maken", aldus Schokker.

Vervolg
Met het akkoord van Provinciale Staten kan de provincie nu de officiële gunning van het werk rondmaken. Naar verwachting zal de contractondertekening half december 2008 plaatsvinden. Daarna kan de aannemer de voorbereidingen starten voor de sloop- en bouwwerkzaamheden. De bouwwerkzaamheden duren ongeveer tot eind 2011. In het eerste kwartaal van 2012 verhuizen de ambtenaren terug van de tijdelijke huisvesting aan de Snekertrekweg naar het nieuwe provinciehuis op de Tweebaksmarkt.

Het nieuwe provinciehuis
Het besluit om een nieuw provinciehuis te bouwen werd genomen in 2002. In 1997 bleek al dat het provinciehuis niet meer voldeed. Na een werkplekonderzoek en een discussie over de locatie waar eventuele nieuwbouw plaats zou moeten vinden, werd in 2002 besloten tot zogenaamde ver/nieuwbouw. Sjoerd Soeters werd geselecteerd als architect en hij legde het ontwerp neer van het provinciehuis zoals dat nu gebouwd gaat worden.

Het nieuwe provinciehuis is gebaseerd op transparantie en flexibiliteit. De provinciemedewerkers gaan allemaal werken met flexibele werkplekken. In de tijdelijke huisvesting wordt momenteel geëxperimenteerd met dit werkconcept. De provincie wil met flexibele werkplekken optimaal gebruik maken van zowel de kwaliteiten van de medewerkers als van het gebouw. De transparantie is terug te vinden in de openheid van het gebouw, maar moet ook in het werken van de ambtenaren naar voren komen.

Parkeren
Parkeren aan de Tweebaksmarkt zal in 2012 waarschijnlijk nog niet mogelijk zijn voor de medewerkers van de provincie. De bouw van een parkeergarage zat niet in de huidige aanbesteding van het provinciehuis. Omdat de Tweebaksmarkt de komende jaren een aantal grote veranderingen staat te wachten, verandert de parkeerbehoefte in de omgeving van het provinciehuis. De gemeente voert overleg met alle belanghebbenden om tot een optimale parkeeroplossing te komen. De provincie verwacht medio 2009 duidelijkheid te hebben over de parkeervoorziening. Voor de provincieambtenaren wordt naar een tijdelijke parkeeroplossing gezocht.


---- --