Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DVD BOX ANTON KERSJES, DIRIGENT VAN AMSTERDAM

Amsterdam, 27 november 2008. - In het Amsterdamse Concertgebouw vond gisterenavond de jaarlijkse uitreiking van de Kersjesprijzen plaats. Holland Baroque Society ontving de Kersjesprijs 2008, een bedrag van ¤50.000 uit handen van Hans van Veggel, voorziter van het Kersjesfonds. De violiste Rosanne Philippens kreeg de violisten-studiebeurs van ¤ 15.000. De directiebeurs voor eenzelfde bedrag ging naar Wouter Padberg. Het strijkkwartet En Accord ontving een extra beurs van ¤ 15.000.

Bij deze gelegenheid werd ook de DVD Box (5 cd's en een dvd) gepresenteerd getiteld: Anton Kersjes, Dirigent van Amsterdam. De box bevat een groot aantal historische opnamen van Anton Kersjes en zijn Kunstmaandorkest en het latere Amsterdams Philharmonisch Orkest, met solisten als Elly Ameling, Arthur Rubinstein, Mstislav Rostropovitch, Theo Olof, Leo Fuld en Daniel Wayenberg. Op de bijgevoegde dvd zijn diverse uitvoeringen met deze orkesten te zien en horen, alsook een interview met Kersjes door Han Reiziger.

Anton Kersjes (1923-2004), naamgever van een van de grootste cultuurfondsen in ons land was dirigent, docent orkestdirectie, violist en muziekpromotor. Als oprichter en chef-dirigent van het Amsterdams Philharmonisch Orkest (het latere Nedpho) gaf hij dit orkest een unieke plaats in de Nederlandse muziekwereld. Kersjes creëerde met het Amsterdams Philharmonisch Orkest 'één orkest voor het volk', een populair symfonieorkest dat door zijn openheid en een mentaliteit van 'doe maar gewoon, dan speel je goed genoeg' toonaangevend was in de Nederlandse orkestwereld. In de jaren '80 ging het Amsterdams Philharmonisch Orkest op in het nieuw opgerichte Nederlands Philharmonisch Orkest, waar de laagdrempelige benadering van klassieke muziek nog steeds doorklinkt. De uit Arnhem afkomstige Anton Kersjes begon zijn loopbaan bij het bioscooporkest van Tuschinski. Later verleende hij zijn diensten aan de Stichting Kunstmaand, en gaf met het Kunstmaandorkest populaire concerten tegen lage prijzen. Ook verzorgde het orkest school- en wijkconcerten. De publieke omroep maakte dankbaar gebruik van Kersjes'populariteit en het orkest werd het visitekaartje van de KRO. Later programmeerde Kersjes 'Gouden Meesterwerken' in de PMC (Premie van de Maand Club) concerten van Albert Heijn, waarmee opnieuw klassieke muziek toegankelijk werd voor een breed publiek In 1983 nam Kersjes afscheid van 'zijn' orkest, maar hij bleef nog jaren actief als gastdirigent, docent, bestuurder en jurylid van vele muziekprijzen. Samen met zijn (vermogende) echtgenote richtte hij het Kersjesfonds op. Het fonds is een van de grootste particuliere cultuurstimuleringsfondsen in Nederland. Het wil met name jong talent stimuleren door het jaarlijks toekennen van beurzen en prijzen en subsidieert ook nog tal van andere culturele initiatieven. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Voor meer inlichtingen aan redacties: Dorien Letschert, tel. 020-6700488, 0653584778, d.letschert@planet.nl. Beeldmateriaal van de uitreiking rechtenvrij beschikbaar

Dorien Letschert
pr-, marketing- en communicatieadviezen voor kunst en cultuur Minervaplein 39
1077 TM Amsterdam
Tel. 020-6700488
Fax. 020-4711675
Gsm. 06-53584778
d.letschert@planet.nl