Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING 25 NOVEMBER 2008

Mbo-studenten beoordelen de kwaliteit van hun onderwijs

In opdracht van de JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs (JOB), de belangenbehartiger van alle mbo-studenten in Nederland, is in de afgelopen anderhalf jaar voor de vijfde keer onderzoek gedaan naar de tevredenheid van mbo-studenten over verschillende aspecten van hun onderwijs. 84.000 mbo-studenten van maar liefst 61 onderwijsinstellingen namen deel aan het onderzoek. De oordelen van deze studenten zijn een betrouwbare en belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van het onderwijs in het mbo. Aanstaande donderdagmiddag 27 november presenteert JOB de resultaten van dit landelijke onderzoek naar studenttevredenheid, de JOB-monitor 2008 / ODIN5, om 14.00 uur in Hotel Arena in Amsterdam.

Door JOB is aan studenten om hun mening gevraagd over onder meer de onderwijsinhoud, stage, veiligheid, inspraak en voorzieningen. Dat heeft een aantal opvallende resultaten opgeleverd:


· Bijna een kwart van de mbo-studenten vindt dat ze op hun opleiding onvoldoende leren;
· Steeds meer studenten met een handicap vinden dat de school daar onvoldoende rekening mee houdt;
· Het percentage studenten dat aangeeft actief te willen meedenken over het beleid op school is in de afgelopen jaren verdubbeld;
· Steeds minder mbo-studenten voelen zich veilig in het schoolgebouw;
· Het lesmateriaal wordt negatiever beoordeeld dan in de eerdere onderzoeken.

Dit is slechts een greep uit de vele interessante onderzoeksresultaten die aanstaande donderdag uitgebreider zullen worden gepresenteerd in aanwezigheid van onderwijsprofessionals en mbo-studenten zelf. De resultaten bieden aanknopingspunten om het onderwijs te verbeteren en geven een beeld van de mate waarin onderwijsinstellingen daar de afgelopen jaren al in zijn geslaagd.

Naast de landelijke resultaten worden de oordelen van studenten over hun eigen onderwijsinstelling en opleidingsrichting vanaf 27 november aanstaande ontsloten via een speciaal daarvoor ingerichte website, www.odin5.nl. Op die manier kan inzicht worden verkregen in de tevredenheid van studenten over het onderwijs op de verschillende onderwijsinstellingen in vergelijking met elkaar of het landelijke beeld.

Wilt u onder embargo een exemplaar van het onderzoeksrapport ontvangen, zodat u er per 27 november aanstaande over kunt publiceren? Mailt u dan naar rinske@job-site.nl. Het rapport wordt u dan toegezonden.

Noot aan de redactie. Voor meer informatie over deze persuitnodiging of aanmelding voor de presentatie kunt u contact opnemen met Rinske Zevering (020 - 5244051 / 06 - 24944606 of rinske@job-site.nl).