Fortis Bank

Published: 17:40 27.11.2008 GMT+1 /Source: FORTIS /BXS: FORB /ISIN: BE0003801181

Herman Verwilst treedt terug uit Bestuur Fortis

Fortis maakt bekend dat de heer Verwilst na afloop van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Fortis SA/NV op 2 december terugtreedt als lid van het Executive Committee en als uitvoerend lid van de Raad van Bestuur, na een loopbaan van 15 jaar bij Fortis.

De Raad van Bestuur wil de heer Verwilst bedanken voor de belangrijke bijdrage die hij heeft geleverd aan de ontwikkeling van Fortis. De heer Verwilst heeft de afgelopen 15 jaar diverse functies bekleed binnen het concern. In al deze functies gaf hij steeds blijk van een scherp oog voor de belangen van alle stakeholders.

Ook de heer Deschênes treedt terug uit het Executive Committee. De Raad van Bestuur wenst de heer Deschênes te bedanken voor zijn waardevolle bijdrage gedurende de afgelopen 3 jaar.

Fortis keert Herman Verwilst een ontslagvergoeding uit van EUR 800,000. Dit bedrag is gelijk aan zijn jaarlijkse basissalaris. Deze uitkering is in lijn met de bepalingen in de Nederlandse Code Tabaksblat en de wetgeving voor ontslagvergoedingen van bestuurders van beursgenoteerde vennootschappen die in België in ontwikkeling is.

Eerder maakte Fortis bekend dat Verwilst bij tussentijdse contractbeëindiging een brutovergoeding in contanten zou ontvangen van maximaal EUR 4,8 miljoen (drie maal zijn totale jaarlijkse bezoldiging, namelijk basissalaris en bonus). Dit was een uitvloeisel van de in het verleden gemaakte afspraken tussen Fortis en de heer Verwilst, waarvan nu dus wordt afgeweken. Deze afspraak wordt door alle partijen onder de huidige omstandigheden als passend beoordeeld en in het belang van Fortis.

De ontslagvergoeding van de overige leden van het Fortis Executive Committee die sinds oktober 2008 zijn teruggetreden bedraagt eveneens maximaal één jaar basissalaris.

Fortis holding (Fortis SA/NV en Fortis N.V.) zal, na afronding van de deal met BNP Paribas, alleen bestaan uit (1) de internationale verzekeringsactiviteiten, (2) een 66%-deelneming in een gestructureerde kredietportefeuille-entiteit en (3) de financiële activa en verplichtingen van de verschillende financiële vehikels.

De internationale verzekeringsactiviteiten (Fortis Insurance International) zijn aanwezig in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Hongkong, Luxemburg (Niet-Leven), Duitsland, Turkije, Rusland, Oekraïne en in joint ventures in Luxemburg (Leven), Portugal, China, Maleisië, India en Thailand.

Bijgevolg is Fortis holding op dit ogenblik niet langer betrokken bij bancaire activiteiten en zal ze, na afronding van de deal met BNP Paribas, alleen betrokken zijn bij internationale verzekeringsactiviteiten.