Technische Universiteit Delft

Velocimetry
door M&C

Promotie van dhr. T.A. Ooms: "Digital Holographic Particle Image Velocimetry"

28 november 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. T.A. Ooms | natuurkundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr.ir. J. Westerweel 3mE

Digital Holographic Particle Image Velocimetry

Dit proefschrift draagt bij aan de ontwikkeling van een instrument dat vloeistofstromingssnelheden kan meten in een driedimensionaal (3D) gebied door middel van holografische beeldvorming.

Gedurende de laatste 20 jaar heeft `particle image velocimetry' (PIV) zich ontwikkeld tot een succesvolle methode om stromingssnelheden te meten in een vlakke doorsnede van een stroming. Bij deze methode worden kleine deeltjes aan een stroming toegevoegd, belicht en op een camera afgebeeld. Alleen de deeltjes die zich in een dun lichtvlak bevinden dragen bij aan de meting. Door aan te nemen dat de deeltjes de stroming goed volgen en door gedurende een bepaalde tijdspanne een aantal opnamen te maken, wordt een tweedimensionaal snelheidsveld verkregen. PIV-apparatuur en PIV-software is commercieel verkrijgbaar en deze techniek wordt uitgebreid toegepast in fundamenteel en toegepast onderzoek.

Een van de voornaamste redenen voor de ontwikkeling van een instrument om driedimensionale stromingspatronen te meten is dat stromingen in de praktijk vaak driedimensionaal zijn. Dit kan worden veroorzaakt door turbulentie dat een inherent driedimensionaal verschijnsel is. De methode `holographic particle image velocimetry' (HPIV) heeft als doel het verrichten van 3D snelheidsmetingen van een stroming door holografische opnamen te maken van een toegevoegd 3D deeltjesveld. Een deeltjeshologram kan op een holografische film worden opgenomen en optisch worden gereconstrueerd, of met een digitale camera worden opgenomen en numeriek worden gereconstrueerd. De tweede techniek wordt `digital holographic particle image velocimetry' (DHPIV) genoemd.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 oktober 2008