Wederopbouwers en trainers ontvangen herinneringsmedaille

Tweehonderd militairen ontvangen vrijdag 28 november in Steenwijk de herinneringsmedailles voor vredesoperaties. De militairen ontvangen een medaille voor hun deelname aan de ISAF-missie in Afghanistan. Zij maakten deel uit van het Provincial Reconstruction Team, het pantserhouwitserpeloton, het Operational Mentoring and Liaison Team en het wacht- en bewakingsdetachement in Afghanistan. Plaatsvervangend Commandant der Landstrijdkrachten generaal-majoor Marcel van den Broek reikt de herinneringsmedailles aan de militairen uit.

Het Provincial Reconstruction Team is ingezet voor de wederopbouw van Uruzgan: het opbouwen van het lokale Afghaans bestuur, het herstellen van essentiële infrastructuur en het stimuleren van het herstel van de lokale economie.

De Operational Mentoring and Liaison Teams vormen een essentieel onderdeel bij de opbouw van het Afghaanse leger. Zij trainen en begeleiden een eenheid van de Afghan National Army in Uruzgan zodat zij op termijn zelfstandig veiligheidsoperaties kunnen uitvoeren en de taken van de Nederlandse Battlegroup volledig kunnen overnemen.

De militairen van het wacht- en bewakingsdetachement zorgden ervoor dat de bewoners van de Nederlandse bases in Uruzgan veilig en ongestoord hun werkzaamheden op en buiten de kampen konden uitvoeren. Het pantserhouwitserpeloton heeft daar waar nodig voorzien in vuursteun.

De medaille-uitreiking is, in bijzijn van familie en relaties, in de evenementenhal 'De Meenthe' in Steenwijk. Met de medaille en de ceremonie wil Defensie haar waardering uitspreken voor inzet van de militairen. Naast de herinneringsmedaille ontvangt iedere militair een broche in de vorm van een roos, waarmee symbolisch de waardering voor hun thuisfront kan worden uitgesproken. Alle kinderen van de uitgezonden militairen krijgen bovendien een kindermedaillon.

Noot voor redacties (