Essent


---

Eerste veldtest in Nederland van HRe-ketel met brandstofcel

Essent Retail Service en GasTerra hebben begin 2008 een samenwerkingsovereenkomst gesloten om meer inzicht te krijgen in de toepasbaarheid van HRe-ketels op basis van brandstofcel, ofwel microWKK's (WarmteKrachtKoppeling). Dergelijke ketels leveren zowel warmte als elektriciteit. Het onderzoeksprogramma moet uitwijzen welke typen op brandstofcel gebaseerde HRe-ketels het meest geschikt zijn voor huishoudelijke toepassing.

In dat kader starten Essent en Gasterra deze maand met de allereerste Nederlandse consumenten veldtest waarbij een geschikte brandstofcel onder realistische omstandigheden wordt getest en geëvalueerd. Het doel is om na te gaan welke energiebesparing met dit nieuwe geavanceerde systeem in een huishouden kan worden bereikt.

Met de huidige generatie HRe-ketels met Stirlingmotor kan in huis ongeveer 2500 kWh worden geproduceerd. Hiermee bespaart de gemiddelde consument rond de 300 euro per jaar. De toekomstige generatie brandstofcel HRe-ketel zal ca. 5000-6000 kWh kunnen produceren (maakt bij het huidige prijspeil een besparing mogelijk van zo'n 750 euro per jaar). Met de extra geproduceerde energie kan bijvoorbeeld een auto elektrisch worden aangedreven (voor 20.0000 kilometer is ongeveer 3.500 KWh nodig). Tevens kan de auto dienen als accupakket om elektriciteit tijdelijk in op te slaan.
Op het gebied van brandstofcellen zijn verschillende technologieën voor huishoudelijke toepassing in ontwikkeling, in het bijzonder de SO (Solid Oxide) en de PEM (Proton Exchange Membrane) Fuel Cell. Deze brandstofcellen kunnen gebruik maken van aardgas als brandstof. In de brandstofcel wordt aardgas omgezet in warmte en elektriciteit. Dit nieuwe type HRe-ketel heeft een zeer hoog elektrisch rendement waarbij de resterende warmte nuttig kan worden gebruikt voor ruimteverwarming en warm tapwater. De HRe-ketel op basis van brandstofceltechnologie is op grond van de huidige inschattingen ook uitermate geschikt voor nieuwbouwwoningen met een lage warmtevraag.

Deze veldtest wordt door Essent en GasTerra samen met Kiwa Gastec uitgevoerd en loopt tot maart 2010.

Over Essent

Essent is met een jaaromzet in 2007 van EUR 7,4 miljard het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent levert elektriciteit, gas en warmte aan huishoudelijke en zakelijke klanten. Essent is actief in de gehele energieketen: van de productie van energie tot en met de levering aan eindverbruikers. De onderneming beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar heeft inmiddels ook een aanzienlijke marktpositie opgebouwd in Duitsland en is in toenemende mate actief in België. De milieutak van het concern verwerkt afval tot energie en reststromen. Bij Essent werken circa 11.000 mensen.

Over Gasterra

GasTerra is een internationaal opererende handelsonderneming in aardgas. De onderneming is werkzaam op de Europese energiemarkt en heeft een belangrijk aandeel in de Nederlandse gasmarkt. Daarnaast biedt GasTerra aan deze handel gerelateerde diensten aan. De onderneming beschikt over een sterke inkooppositie en meer dan 40 jaar ervaring. GasTerra bevordert een veilige en doelmatige inzet van aardgas en is actief in de ontwikkeling van verdere toepassingen. Het bedrijf onderkent het grote belang van het transitietraject naar een duurzame energievoorziening en initieert projecten in dit kader.