Buitenlandse Zaken België


Datum: 27/11/2008

Geweld in het oosten van Congo: Charles Michel ontmoet vertegenwoordigers van de Collectif des Femmes congolaises pour la paix

Minister Charles Michel heeft deze woensdag 26 november vergaderd met vertegenwoordigers van de Collectif des Femmes congolaises pour la paix (een vereniging van Congolese vrouwen van de diaspora). Er werd gesproken over de situatie in het oosten van Congo en de dramatische gevolgen daarvan voor de burgers en, in het bijzonder, de vrouwen en kinderen.

De werkgroep voert op dit ogenblik een bewustmakingscampagne over de situatie in het Oosten van Congo en het lot van de vrouwen.

Tijdens het gesprek werd er op gewezen dat de oorlog in de DRC op 15 jaar tijd aan 6 miljoen mensen het leven heeft gekost en dat de grootste slachtoffers van deze oorlog de burgers, en in het bijzonder de vrouwen zijn.

De vertegenwoordigers van de Collectif hebben aan de Minister hun ongerustheid betuigd over de verslechterde situatie en hun analyse van het conflict in de DRC. De Collectif vraagt dat er een bemiddelingsmacht gestuurd wordt om het conflict te beëindigen.

De Minister heeft benadrukt dat België al het mogelijke in het werk zal stellen om het conflict in de DRC op de internationale agenda's te plaatsen, vooral die van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. België wil vrede en veiligheid afdwingen door middel van diplomatieke en militaire oplossingen. In dat opzicht is België voorstander van een meer proactief mandaat voor de MONUC zodat die de burgers beter kan beschermen. Tot slot, is de strijd tegen het geweld tegen vrouwen in dat conflict een prioriteit van de Minister. Derhalve steunt België programma's zoals REJUSCO om te strijden tegen de straffeloosheid.

Contact :

Valentine Delwart ¿ Porte-parole FR : 0476/22.43.43 ¿ 02/501.83.99 Anneleen Calliauw ¿ persattache NL : 02/501.86.32