NVLF


PERSBERICHT VAN ERGOTHERAPIE NEDERLAND EN NVLF / UITNODIGING VOOR DE PERS

Nieuwe Richtlijnen logopedie en ergotherapie voor minister Klink

Betere zorg voor Parkinsonpatiënt vergroot kwaliteit van leven

Utrecht / Woerden, 27 november 2008 - Met twee nieuwe richtlijnen voor logopedie en ergotherapie boekt de behandeling van de ziekte van Parkinson grote winst. Patiënten met deze ernstige ziekte zullen door cliëntgerichte ergotherapie beter in staat zijn om effectief, efficiënt en veilig te leren leven. Dankzij intensieve logopedie kunnen ze verstaanbaar leren spreken. Minister Klink van Volksgezondheid krijgt zaterdag op het jaarcongres van ParkinsonNet de twee richtlijnen overhandigd van Chris Kuiper, wetenschappelijk directeur Ergotherapie Nederland en Ton van Overbeek, voorzitter NVLF.

Het behandelen volgens de logopedierichtlijn brengt spraakstoornissen en slikproblemen beter onder controle. Deze komen vaak voor bij parkinsonpatiënten en zijn erg invaliderend. De ergotherapierichtlijn is gericht op het behouden of verbeteren van alledaagse activiteiten die voor de patiënt belangrijk zijn, bijvoorbeeld in de woonomgeving of op het werk. Het Parkinson Centrum Nijmegen van het UMC St Radboud ontwikkelde de twee behandelrichtlijnen voor logopedie en ergotherapie bij de ziekte van Parkinson. Deze kunnen meteen in de praktijk worden toegepast. Ons land kent 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Met de toenemende vergrijzing verdubbelt hun aantal in de komende twintig jaar.

Ergotherapeuten kunnen op basis van de richtlijn samen met de patiënt en zijn omgeving de gevolgen van de ziekte beperken of vertragen. De richtlijn gaat uit van een specifieke vorm van cliëntgerichtheid: cliënten wordt stelselmatig gevraagd in hoeverre zij tevreden zijn met hun handelen, de ergotherapeutische begeleiding en de resultaten daarvan. De richtlijn Ergotherapie bij de ziekte van Parkinson vormt een systematisch ontwikkelde leidraad voor optimale ergotherapeutische zorg aan mensen met Parkinson en hun mantelzorgers. Ook de spraak van de parkinsonpatiënt verbetert merkbaar door wekelijks drie keer volgens de Logopedie-richtlijn te oefenen. Zo'n 50.000 patiënten kunnen goed geholpen zijn. Om beter verstaanbaar te zijn moet de patiënt zich aanleren luider te spreken, zonder de stem te forceren. Daarnaast zijn er met logopedie goede resultaten te behalen bij lichte slikproblemen. Daar is logopedische zorg voor nodig die door speciaal opgeleide logopedisten wordt gegeven.

Al eerder verscheen een richtlijn voor fysiotherapeuten. De samenhang tussen deze richtlijnen zorgt voor een stevige fundering onder de paramedische behandeling van Parkinson. De richtlijnen worden onder meer geïmplementeerd via regionale ParkinsonNet-netwerken. ParkinsonNet bestaat uit regionale netwerken van één of meer neurologen, parkinsonverpleegkundigen, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten. Er zijn 41 ParkinsonNet-netwerken in Nederland en naar verwachting groeit dit aantal in de komende jaren naar ruim 100. ParkinsonNet is een initiatief van het UMC St Radboud en de Werkgroep Bewegingsstoornissen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Deze netwerken leveren gespecialiseerde zorg van verschillende zorgprofessionals. Bovendien stemmen de verschillende paramedische zorgverleners onderling de zorg af. Door het onderling

afstemmen van de behandelingen is de zorg efficiënt en de tevredenheid van de patiënten over het netwerk groot.