ABVAKABO FNV

Definitief akkoord vernieuwing cao Welzijn

Meer dan 80 procent van de leden van ABVAKABO FNV waren voor de nieuwe cao Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. Op 27 november accepteerden ook de werkgevers van de MO Groep het onderhandelaarsakkoord.

82,7 procent van de leden van ABVAKABO FNV heeft via de mail of op één van de zes ledenvergaderingen ingestemd met de vernieuwing van deze cao Welzijn. Opmerkelijk is dat de Landelijke Adviescommissie en alle (kritische) leden op alle zes ledenvergaderingen na discussie en toelichting unaniem het onderhandelaarsakkoord hebben goedgekeurd. Op woensdag 3 december a.s kunnen alle leden weer een uitgebreide Nieuwskrant van ABVAKABO FNV in de bus verwachten.

Het akkoord in het kort:

* De looptijd van de cao is van 1 mei 2008 tot 1 januari 2011
* Een wezenlijke verbetering van de salarissen binnen de branche en daarmee een versterking van de arbeidsmarktpositie.
* De individuele werknemer ontvangt door de afspraken over inkomensontwikkeling de mogelijkheid om eigen keuzes te maken (bijvoorbeeld sparen voor verlof, voor de korte of langere termijn)

* De organisaties krijgen de mogelijkheid om op decentraal niveau met de vakorganisaties eigen arbeidsvoorwaardenpakketten overeen te komen. Over de voorwaarden en invoeringsaspecten van deze `A-B-structuur' zijn goede afspraken gemaakt.
* Het seniorenverlof zal verdwijnen. Voor het wegvallen van het seniorenverlof is een goede garantie- en overgangsregeling overeengekomen.

* Employability staat hoog in het vaandel. Bij dreigend ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen, wordt op ondernemingsniveau overleg gevoerd met de bedoeling om tot een sociaal plan te komen. Over de inkomenszekerheid zijn partijen een aanvullingsregeling op de WW overeengekomen.

* De opzet en de teksten van de cao zijn gemoderniseerd.

Lees verder het akkoord cao Welzijn