Gemeente Sneek


sneker kroonluchter

Nieuwe bestemming voor Sneker kroonluchter

Een van de kroonluchters die in 1923 bij de inrichting van de Grote Raadzaal op het stadhuis van Sneek hoorden, heeft een nieuwe bestemming gekregen. Hij hangt nu aan een plafond in een van de vertrekken van de SNS bank aan de Marktstraat in Sneek. Om precies te zijn aan het plafond van de voormalige raadzaal van Wymbritseradeel

In het gebouw van de SNS bank was vóór de gemeentelijke herindeling van 1984 het gemeentehuis van de toenmalige gemeente Wymbritseradeel gevestigd. De raadzaal van Wymbritseradeel, op de bovenverdieping, verkeert tegenwoordig nog nagenoeg in oorspronkelijke staat. Nagenoeg, want toen wethouder Hans van den Broek daar onlangs op bezoek was signaleerde hij dat in die voormalige raadzaal een weliswaar mooie, edoch moderne lamp hing. Zo'n kroonluchter van Sneek zou daar veel beter passen!

Restauratie in 1923
De inrichting van de Grote Raadzaal van het stadhuis van Sneek dateert hoofdzakelijk uit de jaren 1760-1763. Deze raadzaal werd in 1923 en volgende jaren grondig gerestaureerd, onder leiding van architect Willem Penaat uit Amsterdam (1875-1957).

Kroonluchter

Penaat was tevens interieurontwerper. In die hoedanigheid ontwierp hij voor de Sneker raadzaal de stoelen, de tafels, de banken, een balustrade, het patroon in de parketvloer én ... de koperen deurknoppen, lichtknoppen plus een aantal schitterende koperen kroonluchters.

De koperen kroonluchters gaven niet al te veel licht bij het lezen van de stukken. Ze maakten in 1975 plaats voor de huidige elektrische verlichting. Twee van de Penaatlampen verhuisden toen naar de zilverzaal van het Fries Scheepvaart Museum op het Kleinzand, de andere belandde op een van de stadhuiszolders.

Gebruiksovereenkomst
De kroonluchter die op het stadhuis achterbleef hangt nu aan het plafond van het voormalige raadhuis van Wymbritseradeel. In een gebruiksovereenkomst met de SNS is vastgelegd dat de lamp eigendom van de gemeente Sneek blijft. De gebruiksovereenkomst werd donderdagmiddag getekend door de heer Wytse van Steinvoorn kantoordirecteur van de SNS bank en burgemeester drs. A.A.M. Brok.

Al met al heeft de lamp nu weer een passende plaats, want in een raadzaal aan de Marktstraat.

Foto © Simon Bleeker