Paddoverbod levensgevaarlijk

28/11/2008 11:52

Stichting In search of essence

Lars Faber, schrijver en deskundige op het gebruik van paddenstoelen waarschuwt voor de levensgevaarlijke gevolgen van het op handen zijnde paddoverbod. De zwaarte van deze maatregel staat volgens hem in geen verhouding tot de enkele incidenten door vermeend paddogebruik. "Mensen gaan naar alle waarschijnlijkheid op zoek naar alternatieven. De in ons land veel voorkomende vliegenzwam is zo'n alternatief. Niet iedereen is paddenstoelenexpert, waardoor het gevaar groot is dat men met dodelijk giftige soortgenoten thuiskomt. In Frankrijk levert dit jaarlijks honderden doden op.

De Smartshops, waar tot op heden legaal paddenstoelen werden verkocht, ondervangen dit gevaar door uitstekende kwaliteit paddenstoelen te verkopen en gedegen voorlichting te geven aan potentiële gebruikers. Met het paddenstoelenverbod verdwijnt zowel de voorlichtende functie als de kwaliteitsbewaking en komt teelt, gebruik en handel in handen van de criminaliteit.

Als we daarbij in ogenschouw nemen dat nagenoeg alle incidenten met paddenstoelen met polygebruik (alcohol en andere drugs) in verband kunnen worden gebracht dan kunnen we ernstige vraagtekens stellen bij het verbod. Zeker omdat het advies van minister Klink's eigen adviesorgaan (CAM) duidelijk stelt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid."

Het CAM stelt: "Het gebruik van hallucinerende paddenstoelen (paddo's) levert een dusdanig laag risico op voor de individuele gezondheid en de samenleving dat het verbieden van paddo's een te zwaar middel is in verhouding met de overlast en schade door het huidige gebruik"(1)

Faber: "Wat wellicht niet algemeen bekend is, is dat tienduizenden mensen in Nederland paddenstoelen gebruiken om een diep religieuze ervaring te beleven (totaal aantal paddenstoelengebruikers in Nederland wordt geschat op 1.8 miljoen per jaar)", zoals in zijn boek "De Gewijde Reis" wordt beschreven. "Vanaf 1 december 2008 worden paddenstoelengebruikers - die ik beschouw als zeer vredelievende, bewuste mensen - gebrandmerkt als crimineel, ze kunnen hun religie niet meer vrijelijk beleven en hun gezondheid wordt in gevaar gebracht. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?"

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.rivm.nl/