Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland en gemeente Oostzaan investeren in Oostzanerveld

28-11-2008

De gemeente en de provincie hechten grote waarde aan duurzaam beheer van het veenweidegebied in het Nationaal Landschap Laag Holland. Voor de uitwerking van beheer van het Oostzanerveld heeft de gemeente Oostzaan had al eerder 10.000,- beschikbaar gesteld. Ook de provincie Noord-Holland wil het beheer van dit gebied stimuleren en verdubbelt het bedrag tot 20.000,-.

In het Oostzanerveld zijn veel ontwikkelingen gaande. De provincie Noord-Holland wil die ontwikkelingen en het beleid goed op elkaar afstemmen. De uitdaging is een balans te vinden tussen natuur, recreatie, waterhuishouding, en een gezonde economische basis.

De Toekomstvisie Oostzanerveld uit 2007 beoogt een duurzame inrichting en een duurzaam beheer van het Oostzanerveld, waarbij de verschillende partijen nauw samenwerken. Die Visie is nog actueel. Wel zijn er nieuwe ontwikkelingen, zoals het verdwijnen van boeren, teruglopen van het aantal stuks vee en de ophoping van bagger. In het gebied speelt ook ander beleid een rol zoals de Kaderrichtlijn Water en de Europese verplichtingen op basis van Natura 2000.
Op dit moment is de provincie, met betrokken partijen en belanghebbenden druk bezig de doelen van Natura 2000 uit te werken. De definitieve beheervorm voor het Oostzanerveld moet uiteindelijk aansluiten op de doelen van Natura 2000.

Nieuwsredactie