Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 28 november 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na een nieuw advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerp van wijzigingsdecreet goed over de organisatie en de werking van de loodsdienst. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet werd na een eerder advies van de Raad van State op vraag van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust nog aangepast voor wat de helikopterbeloodsing betreft. De invoering van het decreet over de begeleiding van de scheepvaart op de maritieme toegangswegen en de organisatie van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum noopte ook al tot aanpassing. De ingebruikneming van het Deurganckdok en de wijziging van het loodstraject tot in de sluis van Wintam zal invloed hebben op de loodsactiviteiten. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met de overeenkomst tussen België en Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Servië en de United Nations Interim Administration Mission in Kosovo in naam van Kosovo in overeenstemming met resolutie 1244 van de VN-Veiligheidsraad, over de voorrechten en immuniteiten van het secretariaat van de Centraal-Europese Vrijhandelsovereenkomst. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt nog advies ingewonnen bij de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt de nieuwe rondzendbrief over het gebruik, de verwerving en de vervreemding van dienstvoertuigen goed. De belangrijkste wijzigingen betreffen de verruiming van het toepassingsgebied (hele Vlaamse overheid), de invoering van de ecoscore, de herijking van de maximumprijzen voor aankoop en huur, de aanpassing aan de BBB-hervorming en de expliciete opname van de CO2 -taks, fiscaliteit en de verplichting een wagenreglement per entiteit te maken. De uitvoering van deze rondzendbrief wordt na één jaar geëvalueerd. Deze nieuwe rondzendbrief wordt voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde Sectorcomité.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit tot het verlenen van subsidies voor agromilieumaatregelen. De wijzigingen zijn nodig om een correcte uitvoering van de agromilieumaatregelen mogelijk te maken. Zo wordt de lijst van met uitsterven bedreigde lokale veerassen en variëteiten van hoogstamboomgaarden vervangen, wordt voorzien dat biologische landbouwers regelmatig van perceel kunnen wisselen en zijn enkele technische aanpassingen ter verduidelijking aangebracht.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Op 10 juli 2008 keurde de Vlaamse Regering de krijtlijnen voor de voorbereiding van het Belgisch EU-voorzitterschap in 2010 goed en besliste ze tot het inschrijven van een provisioneel krediet voor de financiering van het Vlaamse luik van het Belgische EU-voorzitterschap in 2010. De Vlaamse Regering hecht nu haar goedkeuring aan de verdeling van het budget van 3 miljoen euro over de verschillende beleidsdomeinen en uitgavenposten, onder voorbehoud van de definitieve goedkeuring van de uitgavenbegroting 2009. Tegelijk hecht ze haar goedkeuring aan het principe van een centrale provisie van 17 miljoen euro voor de ondersteuning van het Belgisch EU-voorzitterschap in 2010-2011.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Met ingang van 1 januari zijn het Europees Sociaal Fonds Agentschap Vlaanderen vzw, de Herculesstichting en de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen aangesloten bij de vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering stelt haar vertegenwoordigers aan in het Technisch comité voor de pensioenen van de overheidssector.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Patricia Ceysens
Freddy Evens wordt, met ingang van 1 maart 2009, benoemd als secretaris van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de voorgestelde amendementen en de replieken op de bemerkingen van het Rekenhof op de Vlaamse begroting voor 2009 en machtigt de Vlaamse minister voor Financiën en Begroting deze in te dienen bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Om de lasten te dekken die voortvloeien uit de stijging van de prijsindex beslist de Vlaamse Regering tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van het provisioneel krediet voor de extra kost van de verhoging van de werkgeversbijdrage aan de maaltijdcheques.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist, onder voorbehoud van technisch nazicht, tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan specifiek regionaal watergebonden bedrijventerrein 'Heirenbroek' in Herentals.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen In het kader van de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen neemt de Vlaamse Regering kennis van de adviezen van gemeenten, provincies en belangengroepen over het eindvoorstel van gewestelijke ruimtelijke structuur en uitvoeringsprogramma (inclusief het voorstel van de herbevestiging van agrarische gebieden) en de verwerking ervan. Ze keurt meteen de aangegeven gebieden en de bijgevoegde kaarten goed waarvoor het gewestplan wordt herbevestigd voor wat betreft de agrarische gebieden, de natuur- en reservaatgebieden, de bosgebieden en overige groengebieden binnen de regio 'Schelde-Dender'. Binnen deze gebieden gelden de beleidsmatige uitgangspunten zoals bepaald in de beslissing van de Vlaamse Regering van juni 2005. De regering neemt ook kennis van het eindvoorstel van gewestelijke ruimtelijke structuur voor landbouw, natuur en bos van maart 2008 en keurt het operationeel uitvoeringsprogramma goed voor wat betreft de acties categorie I en II.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan historisch gegroeide bedrijven in Oud Pamel 'Bouwmaterialen De Doncker en Van Der Straeten bvba' in Roosdaal, voorlopig vastgesteld op 21 maart 2008, te verlengen met zestig dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen In het kader van de uitbetaling van de schoolpremie aan de personeelsleden voor het begrotingsjaar 2008 beslist de Vlaamse Regering tot herverdeling van een provisioneel krediet.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit dat de afrekeningsmodaliteiten vaststelt rond de algemene belastingsverminderingen of -vermeerderingen en belastingkortingen toegekend door de Gewesten. Ze stemt ook in met het ontwerp van koninklijk besluit dat de afrekeningsmodaliteiten vaststelt rond de Vlaamse winwinlening en het activeren van risicokapitaal in Vlaanderen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt het besluit met de lijst van bachelor- en masteropleidingen en afstudeerrichtingen binnen een masteropleiding met een bijkomende titel. De KULeuven-opleiding 'European Master in Engineering Rheology' wordt toegevoegd. Daarnaast wordt er melding gemaakt van de afstudeerrichtingen 'bio-ingenieur' en 'bioscience-engineering' in de opleiding 'Master in aardobservatie' en 'Master of Earth Observation' aan de KULeuven.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent een besluit goed over de toekenning van subsidies aan de expertisenetwerken en het regionaal platform in het kader van de lerarenopleidingen in Vlaanderen. Het regelt de financiering van de netwerken en het regionaal platform voor het werkjaar 2008-2009.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Voor het schooljaar 2008-2009 kent de Vlaamse Regering in totaal zo'n 616.000 euro subsidie toe aan een aantal scholen en pedagogische begeleidingsdiensten om het onderwijsaanbod voor leerlingen met autismespectrumstoornissen te optimaliseren binnen het secundair onderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de opvangcentra. Naast een aantal technische wijzigingen wordt de capaciteit in het opvangcentrum van Koksijde uitgebreid van 55 naar 75 bedden. De erkenning en financiering van het opvangcentrum in Neder-Over-Heembeek wordt met terugwerkende kracht geregulariseerd. Dit besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met het bevoegde Sectorcomité. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Medio november 2008 keurde de Vlaamse Regering het economische impulsplan 'herstel het vertrouwen' goed. Aanleiding was de huidige financiële crisis die weegt op het vertrouwen van de ondernemers, werknemers en burgers. In dit kader wijzigt ze nu principieel haar besluit over de tewerkstellingspremies. Deze wijziging versterkt het activerend arbeidsmarktbeleid via onder andere de optimalisering van de tewerkstellingspremie 50+ die wordt verhoogd. Vanaf 1 januari 2009 zullen er vier premies zijn in plaats van de huidige drie en zal de premie verhoogd worden. Over dit wijzigingsbesluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Bert Anciaux
Na advies van de Raad van State geeft de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de organisatie van schoolsport. Het heeft als doel het bestaande aanbod van schoolsport uit te bouwen tot een instrument dat de totale motorische en algemene lichamelijke vorming van leerlingen ten goede komt. Hiertoe is het noodzakelijk een maximale afstemming te realiseren tussen onderwijs- en sportactoren. Een geïntegreerd schoolsportbeleid kan de levenslange sportbeoefening van leerlingen en jongeren stimuleren. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent voor 2008 een subsidie van 6,07 miljoen euro toe aan het Sociaal Fonds voor het Sociaal-Cultureel Werk van de Vlaamse Gemeenschap voor de uitvoering van het Vlaams Akkoord vor de non-profit/social profit van 6 juni 2005.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de Uitleendienst Kampeermateriaal voor de Jeugd. Bedoeling is de uitleendienst door insourcing vanaf 1 januari 2009 binnen het IVA Sociaal Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen te organiseren. De rechten van het personeel worden daarbij gegarandeerd. Ze worden ingeschaald in bevorderingsgraden. Voor de inkomsten van de uitleendienst zal een dienst met afzonderlijk beheer worden opgericht. Ook de inspraak van de Jeugdsector wordt gegarandeerd. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Om een inhaalbeweging te realiseren in bepaalde types sportinfrastructuur, werkte de Vlaamse Regering het Vlaams Sportinfrastructuurplan uit. Met het plan kunnen kunstgrasvelden, eenvoudige sporthallen en zwembaden en multifunctionele sportcentra gesubsidieerd worden. Een analyse van de aanvragen voor subsidies toont nu aan dat de vooropgestelde plafondbedragen moeten verhoogd worden. De Vlaamse Regering keurt daarom de wijziging van het besluit goed dat uitvoering geeft aan het decreet over een inhaalbeweging in sportinfrastructuur via alternatieve financiering. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State. Tegelijk keurt de Vlaamse Regering de nota 'rangschikking en selectie van de subsidieaanvragen in het kader van het Vlaams Sportinfrastructuurplan' goed en voorziet ze de nodige financiële middelen.

Op voorstel van minister Marino Keulen Het Europees Integratiefonds heeft als doel bij te dragen tot de inspanningen die op nationaal vlak worden geleverd voor de integratie van niet-EU onderdanen. Het Integratiefonds kan projecten financieren in verband met integratieprocedures,
-beleid en -maatregelen. Voor het Vlaamse luik is het ESF-Agentschap Vlaanderen vzw aangesteld voor het beheer, de opvolging en de evaluatie. De Vlaamse Regering hecht nu, onder voorbehoud van de goedkeuring door de Europese Commissie van het Belgische Meerjarenprogramma 2007-2013, jaarprogramma 2007 en 2008, haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de voorwaarden en regels vaststelt om subsidies te verlenen voor projecten in het kader van het Europees Integratiefonds voor de periode 2007-2013. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. Tegelijk kent de Vlaamse Regering een subsidie toe aan het ESF-Agentschap Vlaanderen vzw voor het betalen van subsidies als Vlaamse cofinanciering uit de begroting 2008 in het kader van het Europees Integratiefonds jaarprogramma 2007 en 2008.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering benoemt Pol Van Damme, met ingang van 1 april 2009, als secretaris van de Vlaamse Woonraad.

Op voorstel van minister Marino Keulen Eind juli is het contract met Ethias afgelopen voor de verzekering gewaarborgd wonen (VGW). Daarom is toen een gunningsprocedure opgestart om een verzekeraar aan te trekken. Omdat de prijssetting van de enige offerte hierop ongeschikt was, worden de voorwaarden in het bestek nu aangepast. De Vlaamse Regering machtigt de bevoegde minister nu om de verzekering gewaarborgd wonen opnieuw te gunnen via een procedure van algemene offerteaanvraag, rekening houdend met de voorgestelde aanpassingen die uitdrukkelijk vermeld worden in het bestek. De VGW is een instrument in het gewestelijke woonbeleid, gericht op het verlagen van de drempel voor particulieren voor het verwerven van een enige woning. Het risico dat een particulier loopt om een hypothecaire lening niet te kunnen terugbetalen omwille van onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid wordt met deze verzekering gedeeltelijk opgevangen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van het koninklijk besluit over het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het ministerieel besluit waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, met uitzondering van de artikelen die betrekking hebben op de invoering van het verkeersteken D4. De wijzigingen vloeien voort uit twee nieuwe bepalingen in het Europees Verdrag over het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR). Het gaat onder meer over de beperkingen voor dergelijke transporten door wegtunnels. De wegsignalisatie moet aangeven welke toegangsbeperkingen voor de wegtunnels gelden en welke de alternatieve routes zijn.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van het provisioneel krediet ten behoeve van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering keurt het convenant goed met Eetexpert.be vzw voor het uitbouwen en professionaliseren van een getrapt systeem van vroegdetectie en -interventie (doorverwijzing en begeleiding) bij eet- en gewichtsproblemen voor alle leeftijdsgroepen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit met de regels tot uitvoering van het Oppervlaktedelfstoffendecreet (VLAREOP). De wijzigingen houden rekening met een aantal nieuwe elementen en betreffen onder meer de beoordelingscommissies, de betrokkenheid van de gemeenten bij de start van de inspraakprocedure van de bijzondere delfstofplannen, de milieueffectrapportage over plannen en programma's en enkele legistieke correcties.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering kent een projectsubsidie toe aan de beroepsorganisaties NAV en BVA voor de organisatie van de opleiding 'Energiebewust architect'.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering kent 460.000 euro projectsubsidie toe aan UNIZO vzw in Brussel voor de verdere sensibilisering, motivering en advisering van de kmo's op het vlak van energiebesparing. Het gaat onder meer om de projecten 'Energieadvisering door een energieconsulent', 'Energieconsulent' en 'Stimulering van vervangingsinvesteringen'.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist het arrest van het Hof van Beroep in Brussel te volgen in de zaak tussen nv Kumpen en het Vlaams Gewest en de som van 226.194 euro en 87.716 euro ten laste te leggen van het Vlaams Fonds voor Lastendelging. Het gaat om een geschil rond de openbare aanbesteding van werken aan de N784 Heers-Borgloon, voor de aanleg van fietspaden en de verbetering van de rijweg.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan een budgetverhoging van 390.000 euro voor de aanwerving van 8 VTE niveau C en 2 VTE niveau A bij het Agentschap voor Natuur en Bos in het kader van een planmatige handhaving van natuur, bos, jacht, visserij en vogelbescherming.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stelt het bijzonder oppervlaktedelfstoffenplan 'Klei van Ieper en Maldegemklei' definitief vast. Ze gelast de bevoegde minister een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan op te stellen.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Na advies van de SERV wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel haar besluit over de toekenning van een rentetoelage voor ondernemingen die lijden onder de verstoorde bereikbaarheid ten gevolge van hinder door openbare werken. Het besluit moet ondernemingen ondersteunen die door de gevolgen van openbare werken problemen krijgen met hun cashflow. Een bijsturing van de rentetoelage is nodig om de toekenningsvoorwaarden te versoepelen, het maximale jaarlijkse steunpercentage te actualiseren en de rentetoelage hinder openbare werken beter af te stemmen op de waarborgregeling. Over dit besluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Olympiades zijn wetenschappelijke wedstrijden voor jongeren van het lager en secundair onderwijs. De wedstrijden moeten de belangstelling van jongeren voor een aantal vakgebieden zoals wiskunde, natuurwetenschappen, biologie, fysica, scheikunde enz. vergroten en preselecties houden voor internationale olympiades. In het Actieplan Wetenschapscommunicatie 2008 is de ondersteuning aan de organisatoren van deze Vlaamse Olympiades voorzien. De Vlaamse Regering keurt daarom de ontwerpovereenkomst 2008-2012 goed voor de structurele inschakeling van de organisatoren van de Vlaamse Olympiades in het Actieplan Wetenschapscommunicatie 2008.