Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Buurtoverleg kan beter

28 november 2008
Door de opzet op belangrijke punten te veranderen wil het stadsdeel het buurtoverleg effectiever en efficiënter maken. Het overleg krijgt nadrukkelijk de functie van overlegtafel met een gezamenlijke agenda, de buurtverbeteragenda.

Deze agenda wordt vooraf door alle betrokkenen, zoals maatschappelijke organisaties en bewoners, opgesteld. Zo komen onderwerpen aan bod die voor iedereen hout snijden, en hebben alle betrokkenen de mogelijkheid zich vooraf op een onderwerp voor te bereiden.

Wat wilt u kwijt

Vast agendapunt blijft 'wat wilt u kwijt', zodat mensen ook nog hun klachten kwijt kunnen.
Het buurtoverleg bestaat ongeveer 10 jaar en is een belangrijk onderdeel van het buurtgericht werken. In opdracht van het stadsdeel heeft een extern bureau onderzocht hoe doelmatig en doeltreffend het buurtoverleg is. Belangrijkste conclusie is dat het door te weinig (verschillende) mensen wordt bezocht, en dat het stadsdeel en bewoners geen gezamenlijke agenda hebben. Ook ontbreken procedures om de uitvoering van acties die uit het overleg naar voren komen te waarborgen.

Desondanks vinden alle partijen het buurtoverleg een nuttig instrument om te overleggen over de verbetering van de leefbaarheid in de buurten.