Grafische Bedrijfsfondsen


PGB meldt reservetekort bij DNB (nov. 2008)

Pensioenfonds PGB heeft de toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) laten weten dat de dekkingsgraad van het fonds onder het vereiste niveau is uitgekomen. Het negatieve sentiment op de aandelenmarkten en de dalende rente hebben de vermogenspositie van het fonds sterk beïnvloed. De dekkingsgraad bevindt zich eind oktober iets boven de 105%. Er is nog steeds sprake van een financiële buffer maar de reserves zijn minder dan wat de Pensioenwet eist. De financiële middelen zijn niet meer volledig toereikend om de naast de pensioenen en de reserve voor algemene risicoâs ook nog de vereiste reserve voor beleggingsrisicoâs te dekken. PGB heeft de DNB daarom laten weten dat er sprake is van een reservetekort. Veel andere pensioenfondsen gingen PGB al voor.

Bij een reservetekort verwacht de toezichthouder normaal gesproken dat een fonds binnen drie maanden een langetermijn herstelplan opstelt, waarin aangegeven wordt hoe het denkt het tekort weer in te lopen. Het fonds krijgt daar dan 15 jaar de tijd voor. De beurzen laten ook in november nog steeds grote uitslagen zien. Per saldo is nog sprake van een dalende trend. Komt de dekkingsgraad onder de 105% dan is sprake van een dekkingstekort en worden de hersteleisen strenger. In nauw overleg met de pensioensector heeft de DNB aangedrongen om geen overhaaste beslissingen te nemen. Gezien de uitzonderlijke situatie is bovendien uitstel gegeven voor de indiening van herstelplannen tot 1 april 2009.

Stuurmiddelen bij een tekort
Een pensioenfonds met een tekort aan reserves moet zorgen dat het risico om verder te slinken niet groter wordt. Meer beleggingsrisico nemen om extra rendement te halen is dan dus een lastige zaak. Vaak moet juist het tegenovergestelde gebeuren: het beleggingsbeleid aanpassen om de risicoâs te verminderen. In het Beleggingsplan 2009 wordt later dit jaar de knoop doorgehakt.
Er zijn meer mogelijkheden om de reserves aan te vullen. Zo kan het fonds er voor kiezen om de jaarlijkse verhoging van de pensioenen te beperken. De beslissing hierover wil het bestuur na advies van de Deelnemersraad eind 2008 of begin 2009 nemen.
Ook verhoging van de premie kan een optie om te herstellen zijn. Volgens het advies van de richtlijn besluitvorming premie en toeslagverlening zou de premie verhoogd moeten worden van 17% naar 19,5%.
En in het uiterste geval kunnen ook de pensioenen worden versoberd. Omdat PGB ruim de tijd heeft om te herstellen, is deze laatste maatregel, zolang de financiële positie niet drastisch verslechtert, niet nodig.

Geen zorgen over uitbetaling pensioen
PGB beschikte eind 2007 over een ruime buffer (148%). Voor iedere euro uit te keren pensioen was ⬠1,48 in kas. De reserves waren bedoeld om tegen een stootje te kunnen als het tegen zou zitten. Dat is nu het geval. Dankzij de buffer was PGB in staat om de forse klappen te kunnen opvangen. Wel blijkt dat door de kredietcrisis de reserves in een snel tempo zijn geslonken. Dat laat de grafiek met de ontwikkeling van de dekkingsgraad ook zien. PGB staat daarin niet alleen. Vrijwel alle pensioenfondsen hebben met vergelijkbare problematiek te maken. Pensioenfondsen zijn echter langetermijnbeleggers, die niet afhankelijk zijn van korte termijn koersen. Uiteindelijk telt alleen het resultaat op de langetermijn. Daardoor heeft het fonds ook de tijd om een crisis als deze uit te zitten. Zo is dat ook gebeurd na de beurscrisis van 2001 en 2002.

Er zit op dit moment bijna ⬠8 miljard bij PGB in kas. Daarvan wordt jaarlijks ⬠250 miljoen aan uitkeringen besteed. Jaarlijks komt er ⬠150 miljoen euro aan premie binnen bovenop het beleggingsrendement. Er wordt aan premies en direct beleggingsrendement (dividend en rente) meer geld ontvangen dan er uit gaat. We kunnen dus nog tientallen jaren vooruit met de uitbetaling van pensioen. Honderd procent garantie voor de toekomst kan natuurlijk niemand geven. Maar ons Nederlandse pensioenstelsel zit zo solide in elkaar, dat de pensioenuitkeringen niet in gevaar komen.

Meest gestelde vragen over de kredietcrisis en pensioen...