Senternovem


Nieuws

28-11-2008 | Leefbaarheid! Taak van de corporatie.

De afgelopen 10 jaar merken we dat huurders steeds meer zijn gaan verwachten van hun corporatie. Ze verwachten niet alleen steeds meer van hun woning, maar ook dat corporaties zich actief bemoeien met de omgeving. De laatste jaren zijn corporaties zich ook steeds meer actief gaan bemoeien met de leefbaarheid in wijken en complexen. Corporaties nemen hier steeds vaker het voortouw in. Uit de cijfers van de USP Bewonersscan 2008 blijkt dat de ene corporatie het daarin duidelijk moeilijker heeft dan de andere.

Beoordeling woonomgeving
Uit het onderzoek van USP blijkt dat men landelijk gezien het meest tevreden is met de nabijheid van scholen, de woonomgeving in totaal en de buurtbewoners. Het minst tevreden is men met de nabijheid van een politiepost. Ook met de toegankelijkheid van de wijk voor minder validen en de speelmogelijkheden van kinderen is het volgens de bewoners vaak slecht gesteld.
Als we huurders vervolgens naar concrete verbeterpunten vragen blijkt al jaren dat huurders steeds meer verwachten van een corporatie als het om de leefbaarheid gaat. Men vindt vaak dat de corporatie een actieve rol dient te hebben in de verbetering van de leefbaarheid. Corporaties pakken dit steeds meer op en vaak met een goed resultaat. Voor de ene corporatie is dat echter een stuk makkelijk dan voor de ander, puur en alleen al gebaseerd op in welk gebied een corporatie bezit heeft. We hebben in de volgende tabel de cijfers van stedelijke en niet stedelijke gebieden naast elkaar gezet.

Meer leefbaar, beter verhuurbaar
Ook blijkt zijn huurders in een niet stedelijke omgeving meer tevreden met de meeste omgevingsaspecten dan de huurders in een stedelijke omgeving. Aangezien huurders steeds vaker een rol voor de corporatie zien weggelegd als het gaat om leefbaarheid in de wijk, betekent dit dat deze verschillen in cijfers ook te zien zijn in de waardering van de dienstverlening van de corporaties in deze gebieden. In een artikel uit september heeft USP al eens gesteld dat kleinere corporaties een betere waardering op de dienstverlening krijgen dan grotere corporaties. Er zijn veel oorzaken te noemen voor die verschillen. Eén van die oorzaken is ook zeker het verschil in werkgebied. Grotere corporaties zijn nou eenmaal meer in stedelijke gebieden actief en kleinere corporaties meer in niet-stedelijke gebieden. Dit biedt een hoop kansen voor corporaties en zo zien de meeste dat ook. Het steeds actievere leefbaarheid, beleid van corporaties biedt op alle fronten voordelen. Het wonen in de wijken wordt prettiger, woningen worden daardoor makkelijker verhuurbaar en de betrokkenheid van de huurder bij de woning en de wijk neemt toe waardoor het ook makkelijker wordt de wijk leefbaar te houden. Bron: USP.