Politie Noord-Holland-Noord

Brandstichting zwembad Hoogkarspel opgelost

Lichtkogel
Hoogkarspel, 28-11-2008 o De politie heeft afgelopen maandag 24 november 2008 drie jongens van 16 jaar uit Hoogkarspel op heterdaad kunnen aanhouden. De jongens hadden omstreeks 16.30 uur een stapel handdoeken in een kleedruimte van het openluchtzwembad in Hoogkarspel in de brand gestoken.

Een getuige zag de jongens al hoestend en proestend uit de kleedkamers komen om zich vervolgens uit de voeten te maken. De gewaarschuwde politie kon de jongens op basis van het opgegeven signalement aanhouden. Twee van de drie jongens hebben hun aandeel in de brandstichting in het zwembad bekend.

Tijdens het verhoor van de verdachten werden ook vragen gesteld over de brand in het gemeentehuis van Hoogkarspel in de nacht van 8 op 9 november 2008. De drie jongen bleken hier echter niet bij betrokken te zijn.

Brand gemeentehuis

In het onderzoek naar de brand in het gemeentehuis is inmiddels bekend geworden dat die nacht een groep jongelui op het Raadhuisplein in Hoogkarspel in de onmiddellijke nabijheid van het gemeentehuis vuurwerk aan het afsteken waren. Een van de vuurpijlen werd in de richting van de kerk afgestoken, terwijl een andere vuurpijl werd afgeschoten naar de toegangsdeur van het gemeentehuis. Deze vuurpijl ging dwars door een raam, waardoor er een grote brand ontstond in het gemeentehuis. De schade liep daarbij op tot twee ton. De politie is in het onderzoek gestuit op een blik met een oranje rooksignaal en twee lichtkogels. De politie vermoedt dat de twee lichtkogels vanaf het Raadhuisplein zijn afgeschoten op de kerk en het gemeentehuis.

Getuigen gezocht
Rooksignalen en lichtkogels worden gebruikt op schepen. De exemplaren die bij de brand zijn aangetroffen zijn echter aanmerkelijk groter. De politie is op zoek naar getuigen die kunnen vertellen waar de rooksignalen en lichtkogels worden gebruikt. Ook wil de politie graag in contact komen met getuigen die het incident in de nacht van 8 op 9 november hebben gezien of hier informatie over hebben. De politie in Stede Broec is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).