GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

28 november 2008

Ritjes toelaten op gevaarlijk en onvoorspelbaar wild dier als Afrikaanse olifant is onverantwoord

Veiligheid kinderen niet gewaarborgd op Dierenhappening Hasselt

De dierenrechtenorganisatie GAIA waarschuwt voor het grote veiligheidsrisico voor kinderen die ritjes maken met de Afrikaanse olifant tijdens de `Dierenhappening' in de Grenslandhallen van Hasselt. Dat is onverantwoord. Vandaag zijn er vooral schoolkinderen aanwezig. Afrikaanse olifanten staan bekend als gevaarlijk en onvoorspelbaar. De vele ongevallen met Afrikaanse olifanten in gevangenschap bewijzen dat. Door uit sensatiezucht (men denkt zo meer volk te lokken) promotie te maken voor het opvoeren van een gevaarlijk wild dier als een Afrikaanse olifant, wekken de organisatoren de foutieve indruk dat het om tamme dieren gaat, die zo mak zijn als een lammetje. "Ritjes op een olifant toelaten, getuigt van grote lichtzinnigheid", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Ook de FOD Volksgezondheid, Dienst Dierenwelzijn, vindt dat onverantwoord.

Ritjes op olifant onveilig

GAIA vraagt zich af waarom het Hasseltse stadsbestuur instemt met ritjes op olifanten, ook nadat GAIA het antwoord van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Dienst Dierenwelzijn op een vraag van de dierenrechtenorganisatie hieromtrent, overmaakte aan schepen voor dierenwelzijn Rob Beenders. Het schepencollege heeft daar naar verluidt nota van genomen. Het antwoord van de Dienst Dierenwelzijn is nochtans duidelijk genoeg om bij het stadsbestuur en de organisatoren een belletje te doen rinkelen omtrent het reële veiligheidsrisico in de gegeven omstandigheden van een evenement, waar veel volk naar toe komt. "Ritjes op de rug van het dier" (de olifant, dus) "zijn met het oog op de veiligheid zeker niet aan te raden", schrijft dr. Els Van Autryve van de FOD Dienst Dierenwelzijn in haar mail van 21 oktober aan GAIA.

Onverantwoord

Ook Dr. Van Tilburgh, hoofd van de Dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, heeft de organisatoren schriftelijk meegedeeld dat "belangrijk is dat contact tussen olifant en publiek vermeden wordt". "Indien er daar iets zou gebeuren, zal men de Dienst Dierenwelzijn niet moeten verwijten dat de organisatoren niet werden verwittigd", deelde Dr. Van Tilburgh ook mee aan Michel Vandenbosch. Als er een ongeval zou gebeuren, merkt GAIA op, dan zou dit hoogst waarschijnlijk ook het einde betekenen van de olifant, want in dergelijke gevallen wordt het dier afgemaakt en betaalt het dier het gebrek aan verantwoordelijkheidszin met zijn leven.

Onvoorspelbaar

Ondanks dat de eigenaar goed met zijn olifant kan omgaan en het dier "over het algemeen onder controle heeft, wanneer het gaat over olifanten, moet ook rekening gehouden worden met het veiligheidsaspect", gaat dr. Van Autryve verder. "Dit valt buiten onze bevoegdheid van dierenwelzijn. (...) maar dit neemt niet weg dat het om een (per definitie onvoorspelbaar) dier gaat dat bovendien zeer groot en sterk is en bijgevolg onmogelijk onder controle te krijgen indien het schrikt, ... Bovendien is ook het gedrag van de bezoekers onvoorspelbaar en oncontroleerbaar."

Olifanten horen thuis in de natuur, niet op een dierenbeurs.