Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Aanbesteding jongerenwerk: motie van treurnis aangenomen

Uit de stadsdeelraad

28 november 2008
Dinsdagavond sprak de stadsdeelraad opnieuw over de aanbesteding van het jongerenwerk aan Youth for Christ/The Mall.

De oppositiepartijen GroenLinks en D66 dienden samen een motie van afkeuring in. Deze kreeg onvoldoende steun. Een motie van treurnis van de PvdA werd door alle partijen behalve de VVD ondersteund.

De fractie van GroenLinks is van mening dat het Dagelijks Bestuur niet verplicht was om met Youth for Christ/The Mall in zee te gaan. Nu is er een situatie ontstaan die alleen maar verliezers kent. Met noodverbanden wordt ervoor gezorgd dat het jongerenwerk religieneutraal wordt aangeboden. De partij keurt het gevoerde beleid en de handelwijze van de portefeuillehouder af. Daarom hebben ze samen met de fractie van D66 een motie van afkeuring ingediend. De fractie van GroenLinks gunt, nu het niet meer anders kan, The Mall uiteindelijk wel het voordeel van de twijfel en hoopt dat het jongerenwerk alsnog een succes zal worden.

De fractie van D66 verwijt het Dagelijks Bestuur dat ze de raad niet tussentijds heeft geïnformeerd. De partij vindt dit onbegrijpelijk gezien de lange en moeilijke geschiedenis met het jongerenwerk in het stadsdeel. Dat gevoel wordt door de andere fracties gedeeld.

De PvdA vindt de gunning aan The Mall een slecht besluit. Deze partij heeft er problemen mee dat het Dagelijks Bestuur een handtekening onder een contract heeft gezet met een organisatie die evangeliserend werk in hun doelstellingen heeft staan. Ze realiseren zich echter ook dat het besluit niet zonder grote consequenties terug te draaien is. Via de motie van treurnis wil de partij de gemaakte afspraken duidelijker verwoorden en extra waarborgen voor neutraal jongerenwerk afdwingen.

Alleen de VVD stond achter de keuze van het Dagelijks Bestuur om het jongerenwerk te gunnen aan Youth for Christ/The Mall. Zij wil echter wel de garantie van de portefeuillehouder dat de raad de volgende keer beter en tijdig geïnformeerd zal worden.

De portefeuillehouder bood zijn excuses aan voor het feit dat hij de raad niet eerder in vertrouwen heeft genomen. Hij is blij dat The Mall een kans wordt geboden om aan de slag te gaan. The Mall heeft volgens hem goede referenties en heeft in de praktijk bewezen waar te maken wat ze beloven.