Voedingcentrum


Minder bestrijdingsmiddelen op groente en fruit

In de hele Europesche Unie zijn de maximale hoeveelheden bestrijdingsmiddelen (MRL) die in een product mogen achterblijven vanaf 1 september gelijkgesteld. Deze normen worden continue ge(her)evalueerd. Zo heeft de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) vijftien stoffen opnieuw beoordeeld. Enkele MRLâs zijn omhoog gegaan en de meeste naar beneden.

Er worden steeds strengere eisen gesteld om de consument te beschermen. Hiervoor is er een strenger Europees model gebruikt om het binnenkrijgen van bestrijdingsmiddelen via de voeding te beperken. Om deze reden worden de meeste MRLâs naar beneden bijgesteld. De blootstelling aan bestrijdingsmiddelen zal daarmee afnemen.

Aanvaardbare dagelijkse inname
Een MRL zegt op zichzelf niets over de schadelijkheid voor de gezondheid. Dat doet de zogeheten ADI (aanvaardbare dagelijkse inname). De ADI is een toxicologische norm die aangeeft wanneer een stof op lange termijn schadelijk kan zijn. MRLâs worden per product vastgesteld en zijn zo streng dat overschrijding niet automatisch betekent dat er gevaar is voor de gezondheid.
Voordelen versus nadelen
Het Voedingscentrum vindt ook na de nieuwe beoordeling de gezondheidsvoordelen van het eten van groente en fruit ver uitstijgen boven het eventuele nadeel van het binnenkrijgen van mogelijke resten van bestrijdingsmiddelen.

Zie ook

* Bestrijdingsmiddelen