Dienstenbond CNV

Nieuws

27 november 2008

CNV Dienstenbond stelt ultimatum aan Albert Heijn

Vandaag stelt CNV Dienstenbond een ultimatum aan Albert Heijn. Het concern krijgt 48 uur de tijd om de voorgestelde verslechteringen in de cao voor de distributiecentra van tafel te halen. Als het ultimatum as maandag om 06.00 uur verstrijkt zonder dat Albert Heijn haar voorstellen inslikt volgen volgende week al acties.

Als het aan Albert Heijn ligt gaan de medewerkers van de distributiecentra er alleen maar op achteruit. Zo wenst het concern van haar mensen maximale flexibiliteit, maar stelt daar niets tegenover. Nieuwe medewerkers wil Albert Heijn verplichten op zaterdagen te werken zonder toeslag. Ook de huidige personeelsleden wil men verplichten op meer zaterdagen te werken. De nieuwe mensen kunnen ook verplicht worden om op zon- en feestdagen te komen opdraven.

Van ouderen wordt gevraagd langer door te gaan met het draaien van nachtdiensten.

De door Albert Heijn gevraagde afbouw en afschaffing van de ouderendagen (RSD) is een doorn in het oog van CNV Dienstenbond. Medewerkers doen zwaar fysiek werk en hebben juist de hersteldagen nodig. Op het loon zitten de besprekingen ook vast. Albert Heijn wil het loonbod voor nu en de toekomst koppelen aan die van de supermarkten. De werknemers houden vast aan de eigen cao, waarbij de loonruimte onafhankelijk van de supermarkten bepaald kan worden. De werkzaamheden zijn immers totaal verschillend.

De voorstellen van de vakbonden worden successievelijk van tafel geveegd. De wens van de vakbonden om de jeugdschalen af te schaffen (een vorm van leeftijdsdiscriminatie), wordt genegeerd. CNV Dienstenbond is van mening dat het werken in de distributiecentra voor jongeren interessanter wordt als de jeugdschalen verdwijnen.

Daarnaast weigert men nog langer te sturen op het aantal uitzendkrachten dat werkzaam is in de distributiecentra en de bonus voor de uitzendkrachten blijft. Dit zorgt voor veel onveiligheid op de werkvloer.

Fedde Monsma, bestuurder van CNV Dienstenbond is zeer ontstemd over de opstelling van de werkgever: "Deze werknemers verdienen veel beter. Zij hebben het afgelopen jaar keihard gewerkt om de gestegen omzetten op tijd in de winkels te krijgen. Albert Heijn heeft dankzij hen weer een prima jaar kunnen draaien. Maar daar merken zij zelf op geen enkele wijze wat van. Albert Heijn moet met voorstellen komen waar waardering uit spreekt voor het personeel."