Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Utrecht, 28 november 2008

TNS-NIPO en ResearchNed winnen aanbesteding Nationale Studentenenquête Studiekeuze123

TNS NIPO en ResearchNed gaan per 1 januari 2009 de Nationale Studentenenquête uitvoeren voor Studiekeuze123. Deze combinatie van een gespecialiseerd onderzoeksbureau in het hoger onderwijs met een groot marktonderzoekbureau heeft gezamenlijk de Europese aanbesteding gewonnen die Studiekeuze123 heeft uitgeschreven. De resultaten van de Nationale Studentenenquête worden onder andere gebruikt voor het vergelijken van opleidingen op www.studiekeuze123.nl.

TNS NIPO en ResearchNed hebben voor een bedrag van ¤ 400.000 per jaar de opdracht gekrregen voor het uitvoeren van de Nationale Studentenenquête. TNS-NIPO doet het veldwerk en ResearchNed zorgt voor de steekproeftrekking en de inhoud van de vragenlijst. De overeenkomst heeft een looptijd van twee jaar met de mogelijkheid om deze met twee jaar te verlengen. Tot nu toe wordt de Nationale Studentenenquête in opdracht van het ministerie van OCW uitgevoerd door Choice, een samenwerkingsverband van het Hoger Onderwijs Persbureau en Research voor Beleid. Vanaf 2009 is Studiekeuze123.nl verantwoordelijk voor de enquête en komt de uitvoering bij de nieuwe combinatie te liggen. ResearchNed won vorig jaar al samen met QDelft de aanbesteding voor het beheer van de nationale Studiekeuzedatabase, een belangrijke bron van www.studiekeuze123.nl. De uitkomsten van de Nationale Studentenenquête worden in deze database opgenomen.

Vernieuwing
Nieuw is de ambitie om de enquête via het web af te handelen. De benadering van studenten zal primair via e-mail plaatsvinden. Onderwijsinstellingen worden gevraagd hieraan mee te werken. Wilma de Buck, programmamanager van Studiekeuze123: 'We gaan met deze combinatie graag de uitdaging aan om van de Nationale Studentenenquête een instrument te maken dat ook voor de instellingen bruikbaar is. We willen vragenlijsten maken die ook voorzien in de informatiebehoeften van afzonderlijke onderwijsinstellingen. Een breed gedragen Nationale Studentenenquête is noodzakelijk om ons hoger onderwijs transparant te houden, iets waar we in Nederland met Studiekeuze123 in voorop lopen op de rest van Europa. Die voorsprong willen we graag versterken. Voor masterstudenten komt er een nieuwe enquête die wordt afgestemd met internationale experts.'

Gezag

Taede Sminia, bestuursvoorzitter van Studiekeuze123 is blij met de winnaars. 'De kracht van dit aanbod ligt in de combinatie van de uitgebreide kennis en ervaring met studentenenquêtes in het hoger onderwijs, de sterke methodologische onderbouwing en een gedegen veldwerkorganisatie. Dat is van groot belang voor het gezag van Studiekeuze123. Het gezag van de website www.studiekeuze123.nl staat of valt immers bij de kwaliteit en betrouwbaarheid van de gegevens die hieraan ten grondslag liggen. Daarom hebben we als bestuur ook een gerenommeerd deskundigenpanel ingesteld dat scherp toeziet op de kwaliteit van de data en de gebruikte methoden.'

Nationale Studentenenquête
In de Nationale Studentenenquête beoordelen studenten allerlei aspecten van hun opleiding met een rapportcijfer zoals inhoud, keuzeruimte, samenhang, werkvormen, voorbereiding op een loopbaan, docenten, communicatie, studeerbaarheid, gebouwen en faciliteiten. Om de drie jaar wordt de enquête op een opleiding herhaald. In drie jaar worden zo'n 50.000 studenten ondervraagd.

Studiekeuze123.nl
Studiekeuze123 is een gezamenlijk initiatief van de HBO-raad, VSNU, PAEPON, LSVb en ISO. SURFfoundation, de ICT samenwerkingsorganisatie van en voor het hoger onderwijs en onderzoek draagt zorg voor de uitvoering. Het ministerie van OCW financiert het programma. De website www.studiekeuze123.nl bevat vergelijkende studiekeuze-informatie over alle NVAO geaccrediteerde opleidingen in het hoger onderwijs, zowel publiek bekostigd als privaat gefinancierd. Studiekeuze123 is daarnaast verantwoordelijk voor de Studiekeuzedatabase (www.studiekeuzeinformatie.nl).

Noot voor de redactie /