European Union



Brussel, 28 november 2008

"Europese Unie en burgerschap": de Commissie organiseert een wedstrijd voor alle jongeren in de Europese Unie

"Europese Unie en burgerschap": zo heet de wedstrijd waarvoor vandaag, 28 november 2008, het startsein wordt gegeven door de heer Jacques Barrot, vicevoorzitter van de Europese Commissie die zich bezighoudt met justitie, vrijheid en veiligheid. De wedstrijd is bedoeld voor jongeren van 16 jaar en ouder die kunst of grafische vormgeving studeren en in de EU wonen of verblijven. Zij moeten een striptekening maken van één bladzijde, waarin, zonder woorden, wordt geïllustreerd wat "burgerschap" inhoudt in de Europese Unie. Doel van de wedstrijd is al deze jongeren de kans te geven vorm te geven aan hun eigen ervaring als burger in de EU.

«We richten ons op burgers in de Europese Unie, en niet alleen op burgers van de Europese Unie, zodat ook degenen die wel in de EU verblijven maar geen EU-burger zijn, aan dit project kunnen meedoen. Er wordt dus een zeer ruime invulling aan het begrip "burgerschap" gegeven, verklaarde de heer Barrot. "De vraag wat "burgerschap" in Europa eigenlijk betekent, gaat over de fundamenten van het leven in de Europese Unie. Daarom vraag ik bij deze wedstrijd alle jongeren van 16 jaar en ouder die kunst of grafische vormgeving studeren, een striptekening te maken waarin het begrip "burgerschap" in de Europese Unie wordt geïllustreerd".

Elke deelnemer staat dus voor de opdracht in een strip van één bladzijde zonder woorden het begrip "burgerschap" in de Europese Unie vorm te geven. De wedstrijd is in de eerste plaats bedoeld voor studenten kunst of grafische vormgeving van 16 jaar of ouder die in een van de 27 lidstaten van de EU verblijven. Maar daarnaast mag iedereen vanaf 16 jaar die in de EU verblijft en zich aangesproken voelt door dit onderwerp, meedoen.

Per land wordt een eerste selectie gemaakt. De drie beste inzenders worden uitgenodigd voor een prijsuitreiking die in elk land op 3 april 2009 plaatsvindt.

Vervolgens worden de 27 nationale winaars uitgenodigd om van 9 tot 11 mei 2009 naar Brussel te komen, waar de drie Europese winnaars worden gekozen. Zij ontvangen hun prijs uit handen van Jacques Barrot: 6 000 euro (1^e prijs), 4 000 euro (2^e prijs) of 2 000 euro (3^e prijs).

De beste strips worden op de websites van de vertegenwoordigingen van de Commissie in de lidstaten en op de server Europa gezet. Ook kunnen zij in de toekomst worden gebruikt bij Europese campagnes over burgerschap.

Dit initiatief past in het streven van de Europese Commissie en het Europees Parlement om meer te doen aan communicatie over het begrip "burgerschap".

Meer informatie is te vinden op de site http://www.eurocartoon.eu/, die ook toegang geeft tot de website van de wedstrijd.