Film: Clarastaat 22 Den Bosch oase in de stad


Film over wonen in voormalig Claraklooster in 's-Hertogenbosch

'S-HERTOGENBOSCH, 20081030 -- Bewoners en oud-bewoners maken samen met Blue Print Scenario en Regie VOF uit 's-Hertogenbosch een film over het Claraklooster, een woon- en werkgemeenschap in een voormalig kloostercomplex. De film 'Clarastaat 22, oase in de stad' geeft antwoord op de vraag wat het betekent wanneer religieus erfgoed een nieuwe bestemming krijgt en laat zien dat hergebruik van religieus erfgoed zowel respectvol naar het verleden als vernieuwend kan zijn. De film wordt gepresenteerd op vrijdag 28 en zaterdag 29 november. Kijk voor gratis toegangskaarten op www.detijdreiziger.nl.

In de film komen zowel voorstanders van hergebruik als twijfelaars voor. Bewoners en omwonenden, religieuzen en niet-gelovigen, voormalige bewoners en huidige bewoners komen aan het woord en in beeld. Ook wordt teruggekeken op vroeger, toen er nog zusters in het klooster woonden en op 25 jaar geleden toen de vereniging werd opgericht om de krachten te bundelen in de strijd tegen de sloopplannen en voor verbouwing tot woon- en werkruimtes.

Alle betrokken partijen - architect, gemeentelijke woningbouw, toenmalige bewoners, bouwbedrijf, bouwvakkers, buren - die ervoor gezorgd hebben dat de verbouwing kon plaatsvinden, blikken terug op deze bijzondere ontwikkeling. Vier zusters halen herinneringen op terwijl ze rondgeleid worden door het voormalige klooster. In de film is duidelijk te zien dat het oude klooster nog steeds herkenbaar is in de nieuwe ruimtes. De 'portretten' van een aantal bewoners geven de film extra kleur.

Het lijkt de filmmakers 25 jaar na dato een goed idee om via een film aan de buitenwereld te laten zien dat het project (dat na haar voltooiing in juni 1986 vereerd werd met een bezoek van koningin Beatrix) nog steeds een succes is: mensen wonen er met plezier (er is weinig verloop), er bestaat een lange wachtlijst van mensen die er graag willen wonen en het gebouw en de tuinen maken nog steeds grote indruk op bezoekers.

De voorstellingen vinden plaats op vrijdag 28 november en zaterdag 29 november om 20.00 uur in de kapel van het Claraklooster, Clarastraat 's-Hertogenbosch. Deze activiteit wordt ondersteund door De Tijdreiziger. De toegang is gratis. Vooraf reserveren is gewenst met vermelding van naam/namen en datum film via: info@denisedecosta.nl of mevrouw D.de Costa, Clarastraat 162, 5211 LB Den Bosch

19.00-19.30 uur afhalen reserveringen
19.30-19.45 uur entree niet-reserveringen
20.00-21.15 uur film
Voor en na de film is er de mogelijkheid om iets te drinken.
Kijk voor meer informatie op www.detijdreiziger.nl.





De Tijdreiziger